25-05-2022

Γιατί η φαρμακευτική θεραπεία της Ινομυαλγίας δεν έχει συνήθως αποτέλεσμα! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com)

Γιατί η φαρμακευτική θεραπεία της Ινομυαλγίας δεν έχει συνήθως αποτέλεσμα!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com)

 

Σε μία αναδρομική μελέτη η οποία διεξήχθει στο Ισραήλ για χρονικό διάστημα 4 ετών (Maccabi Healthcare Services) οι ερευνητές αξιολόγησαν το θεραπευτικό αποτέλεσμα 3992 ασθενών οι οποίοι έπασχαν από ινομυαλγία. Το 88,7% ήταν γυναίκες. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν ποια ήταν η συμμόρφωση τους στην θεραπεία κατά την διάρκεια ενός έτους. 

Το 56,1% των ασθενών αυτών έλαβαν φαρμακευτική θεραπεία με κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα δηλαδή πρεγκαμπαλίνη, SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor), SNRI (serotonin/norepinephrine reuptake inhibitor) και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά! Από τους 2312 ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να αξιολογηθούν το 56% από αυτούς έλαβαν θεραπεία με κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα. Από αυτούς μόνο το 45% επανέλαβαν την αρχική συνταγή τουλάχιστον 1 φορά κατά την διάρκεια των 12 μηνών που ακολούθησαν μετά την διάγνωση και μόνο το 28,8% διπλασίασαν την συνταγή για το ίδιο χρονικό διάστημα. Συμπερασματικά μόνο το 9,3% των ασθενών ακολούθησαν με συνέπεια την θεραπεία.

Τα φάρμακα με την χειρότερη συμμόρφωση ήταν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (9%) και την καλύτερη στα SSRI/SNRI (26,3%) (Shor D.B.A., et al. DOI: 10.3899/jrheum.170098)

Η ινομυαλγία είναι πράγματι μια δύσκολη νόσος και θα πρέπει οι γιατροί να είναι καλά διαβασμένοι για να την διαγνώσουν, φαίνεται όμως ότι οι ασθενείς την κάνουν ακόμη δυσκολότερη όταν δεν συμμορφώνονται με την θεραπεία που τους χορηγείται.

Με τελικό αποτέλεσμα να αθροίζονται απογοητευμένοι ασθενείς οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς γιατρούς και φάρμακα.