18-03-2022

Μήπως πραγματικά το πράσινο τσάι προστατεύει από Οστεοπόρωση; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Μήπως πραγματικά το πράσινο τσάι προστατεύει από Οστεοπόρωση;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Η λογική απάντηση για το ερώτημα του τίτλου και την οποία προτάσσουν οι Κορεάτες, οι Κινέζοι αλλά και πολλοί Δυτικοί ερευνητές είναι η εξής: Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση οφείλεται στην προοδευτική έλλειψη οιστρογόνων στις γυναίκες. Το πράσινο τσάι περιέχει μεγάλα ποσά πολυφαινολών και φλαβονοειδών, τα οποία έχει αποδειχθεί από αρκετές μελέτες, ότι εξασκούν στον οργανισμό δράση παρόμοια με τα οιστρογόνα. Εάν λοιπόν κάποια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα καταναλώνει συστηματικά πράσινο τσάι, τότε ίσως καλύπτει κάποιο σημαντικό ποσοστό από την έλλειψη οιστρογόνων που παρουσιάζει. Κάνει δηλαδή μία ήπια θεραπεία υποκατάστασης.

Για να αποδείξουν ή όχι ότι αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει, Κορεάτες ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από αρκετές Korean National Health and Nutrition Examination Surveys, οι οποίες έγιναν μεταξύ των ετών 2008 και 2011 (Lee D., et al. Nutrients.2021, doi:10.3390/nu14010087). Σε αυτές συμμετείχαν 37.753 γυναίκες εκ των οποίων οι 6438 ήταν μετεμμηνοπαυσιακές ηλικίας 50 ετών και μεγαλύτερες. Οι τελευταίες χωρίστηκαν σε 9 ομάδες:1) σε αυτές οι οποίες δεν έπιναν καθόλου πράσινο τσάϊ. 2) σε αυτές που έπιναν 6-11 φλυτζάνια τον χρόνο και ούτω καθεξής μέχρι αυτές που έπιναν 3 φλυτζάνια την ημέρα. Σε όλες πήραν ένα λεπτομερές ιστορικό για την πιθανή παρουσία αιτιολογικών παραγόντων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποια οστεοπόρωση ή οστεοπενία, όπως π.χ. παθήσεις, φάρμακα, φυσική δραστηριότητα, κατανάλωση καφέ, οινοπνεύματος, οικονομικό ή γνωσιακό επίπεδο κ.ά. Σε όλες ακόμη έκαναν μέτρηση της οστικής πυκνότητας με την μέθοδο DEXA στην ΟΜΣΣ και το Ισχίο (αυχένας και ολικό).

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων τους έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν 1-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν πολύ μικρότερο επιπολασμό στην οστεοπόρωση και οστεοπενία σε όλες τις περιοχές του σκελετού που μετρήθηκαν και σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό (p0.001) συγκριτικά με αυτές που δεν έπιναν καθόλου.

Αυτού του τύπου οι μελέτες είναι γνωστό ότι έχουν κάποια προβλήματα για τον ακριβή καθορισμό της διαιτητικής πρόσληψης κάποιας ουσίας για τόσο μεγάλο διάστημα και σε τόσους πολλούς ασθενείς, αλλά παρόλα αυτά δίνουν αρκετές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους ερευνητές για να ξεκινήσουν μελέτες μεγαλύτερης ακρίβειας.

Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν προτείναμε στις ασθενείς μας με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, να συμπληρώνουν την καθημερινή διατροφή τους με 1-3 φλυτζάνια με πράσινο τσάι την ημέρα, ανεξάρτητα εάν λαμβάνουν ή όχι θεραπευτική αγωγή. Φυσικά θα πρέπει να  εφαρμόζουν παράλληλα και τα άλλα ήπια προληπτικά μέτρα δηλαδή καθημερινό βάδισμα 30 λεπτά την ημέρα και αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης καφέ και οινοπνεύματος.