08-02-2022

Οστεοπόρωση και αρτηριοσκλήρυνση. Βίοι παράλληλοι! Κων/να Κούρου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμ. Α΄ Ερρίκος Ντυνάν (drkkourou@gmail.com).

Οστεοπόρωση και Αρτηριοσκλήρυνση. Βίοι Παράλληλοι

Κων/να Κούρου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Επιμ. Α΄ Ερρίκος Ντυνάν (drkkourou@gmail.com). 

Η οστεοπόρωση έχει συνδεθεί με αθηροσκληρωτικά νοσήματα όπως η στεφανιαία νόσος και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όχι όμως και με την αρτηριοσκλήρυνση των περιφερικών αγγείων. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η νέα μελέτη παρακολούθησης από την Ταιβάν που αξιολόγησε 54.324 άτομα ηλικίας 40 και 79 ετών χρησιμοποιώντας στοιχεία από το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με οστεοπόρωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου. 

Ο κίνδυνος περιφερικής αρτηριακής νόσου για την ομάδα της οστεοπόρωσης βρέθηκε 28% υψηλότερος από ό,τι για την ομάδα χωρίς οστεοπόρωση (HR: 1,28, 95%, CI: 1,20–1,36, p 0,001), ενώ η επιβίωση χωρίς περιφερική αρτηριακή νόσο ήταν χαμηλότερη στην ομάδα της οστεοπόρωσης (p 0,001). 

Τα αθηροσκληρωτικά νοσήματα και η οστεοπόρωση είναι μια συνεχής πρόκληση που ολοένα αυξάνει ιδίως στους ηλικιωμένους και ακόμη περισσότερο σε ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι σπονδυλαρθρίτιδες και ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος.

Η επιδημιολογία και η παθογένεια των νοσημάτων αλληλοκαλύπτονται, αφού το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σωματική αδράνεια και η συστηματική χαμηλού βαθμού φλεγμονή είναι κοινοί παράγοντες κινδύνου τόσο για καρδιαγγειακά νοσήματα όσο και για οστική απώλεια. Επειδή μάλιστα οι παράγοντες αυτοί είναι τροποποιήσιμοι, μια συνολική προσέγγιση στη φαρμακευτική θεραπεία και στον τρόπο ζωής μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη τόσο στα οστά όσο και στα αγγεία.

 

Πηγή: Yu-Shiuan Liang, Κuo-Cheng Yeh & Shin-Liang Pan. Osteoporosis and the long-term risk of peripheral artery disease: a population-based longitudinal follow-up study in Taiwan .Osteoporosis Internasional (2022). Published: 12 January 2022.