22-11-2021

Αντικαταθλιπτικά (όχι όλα) μαζί με αναλγητικά φάρμακα (όχι όλα), προκαλούν γαστρορραγία !!! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www myoskeletiko.com).

Αντικαταθλιπτικά (όχι όλα) μαζί με αναλγητικά φάρμακα (όχι όλα), προκαλούν γαστρορραγία !!!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www myoskeletiko.com).

 

Το πρόβλημα είναι γνωστό από παλιά, σκέφτηκα όμως να το τονίσω διότι αφενός λόγω της πανδημίας τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα καταναλώνονται σαν καραμέλες, τα δε αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη τα οποία χορηγούνται πλέον ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού πραγματικού ή υποθετικού πόνου,  όταν συνδυασθούν με κάποια αντικαταθλιπτικά τότε αυξάνουν την αιμορραγική διάθεση και είναι δυνατόν κάποιος να καταλήξει στις ΜΕΘ, όχι από τον κορωνοϊό αλλά από ραγδαία αιμορραγία στομάχου ή εντέρου.

Τα αντικαταθλιπτικά τα οποία αυξάνουν την αιμορραγία είναι αυτά που αναστέλλουν εκλεκτικά την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης (SSRIs). Tα ονόματα των φαρμάκων αυτών είναι: 1) Η Σιταλοπράμη, 2) η Εσπαλοπράμη, 3) Η Φλουξοτίνη, 4) Η Παροξετίνη και  5) Η Σερτραλίνη.

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται κυρίως σε αγχωτικά άτομα, σε απλή ή σοβαρή κατάθλιψη και άλλες παρόμοιες παθήσεις. Επειδή όμως οι παραπάνω νευροψυχικές καταστάσεις προκαλούν πλην των άλλων αλλά και τοπικούς ή διάχυτους πόνους, οι ασθενείς συνηθίζουν να τα συνδυάζουν ταυτόχρονα και με απλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα και χωρίς την συνταγή γιατρού, όπως π.χ. η Ιμπουπροφένη (Brufen, Seractil κ.ά ), η Δικλοφενάκη (Voltaren κ.ά.), Νιμεσουλίδη (Mesulid κ.ά.), η Ασπιρίνη και πολλά άλλα παρόμοια.

Παλαιότερες αλλά και μια πολύ πρόσφατη μελέτη (https://acgmeetings.gi.org/ American College of Gastroenterology Annual Scientific Meeting, presented October 25, 2021) τονίζει ότι δεν πρέπει να συνδυάζονται αυτές οι δύο ομάδες φαρμάκων διότι αυξάνεται η πιθανότητα αιμορραγίας κατά 75%.

Πάντα πίστευα ότι η θεραπευτική θέλει λίγα φάρμακα και πολλά λόγια και δυστυχώς αυτή αλλά και πολλες άλλες μελέτες το επιβεβαιώνει !!!