11-11-2021

Μικρές ποσότητες οινοπνεύματος καθημερινά επιμηκύνουν ή όχι την ζωή;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Μικρές ποσότητες οινοπνεύματος καθημερινά επιμηκύνουν ή όχι την ζωή;;; 

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com). 

 

Μέχρι σήμερα όλοι πιστεύαμε αυτά που είπε ο Ιπποκράτης για το κρασί δηλαδή: «Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, είναι άριστο φάρμακο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια». Οι Γάλλοι πρόσθεσαν για δικούς τους λόγους ότι το κόκκινο κρασί είναι καλύτερο από το λευκό και οι Μεξικανοί ότι η Τεκίλα και το Ρούμι σε ικανές ποσότητες δεν παχαίνουν. Ολες αυτές οι θετικές απόψεις συνδυάζονται και με αρκετές σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες τονίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος επιμηκύνει την ζωή!

Ολα αυτά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.  Στις 2 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε μία μελέτη στο PLOS Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιατρικής  Ulrich John, στο  Greifswal της Γερμανίας η οποία κατέληξε σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα.

Οι συγγραφείς αφού μελέτησαν το ιστορικό και την διατροφή 4.028 ατόμων διαφόρων ηλικιών και φύλου, για 20 χρόνια, διαπίστωσαν ότι η αυξημένη θνησιμότητα όσων δεν έπιναν οινόπνευμα, έστω και σε μέτριες ποσότητες, δεν ήταν αποτέλεσμα της αποχής τους από αυτό, αλλά από άλλες κακές συνήθειες ή παθήσεις οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν την θνησιμότητα σε όλους τους ανθρώπους όπως π.χ. το κάπνισμα. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς (90% περίπου) έκαναν κατάχρηση του οινοπνεύματος πριν συμμετάσχουν στην παραπάνω μελέτη η οποία έλεγχε την αποφυγή ή όχι του οινοπνεύματος συγκριτικά με την μακροβιότητα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στην άποψη ότι όσοι πίνουν οινόπνευμα σε μέτριες ποσότητες, δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι συνήθεια αυτή αυξάνει την διάρκεια της ζωής τους ή βελτιώνει την υγεία τους (Ulrich John  et al. PLOS Medicine, 2021; 18 (11): e1003819).

Η συγκεκριμένη μελέτη, εάν την αναλύσει κάποιος, αφενός έχει, κατά την άποψη μου,  τεράστια μεθοδολογικά προβλήματα και αφετέρου η σοφία του Ιπποκράτη η οποία στηρίζεται σε αιώνες εμπειρικής ιατρικής μου φαίνεται περισσότερο αληθινή. Ακόμη εξακολουθώ να χαίρομαι με την χαρά του Γάλλου καλόγερου Dom Perignon του 17ου αιώνα ο οποίος όταν ανακάλυψε στα κελάρια του μοναστηριού του, τον τρόπο να δημιουργεί την σαμπάνια άρχισε να φωνάζει στους άλλους καλόγερους: Αδελφοί, αδελφοί  τρεχάτε γρήγορα.να δείτε πως βρήκα τον τρόπο να πίνω αστέρια !!!