29-07-2021

Αποδείχθηκε ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε και χωρίς εγκέφαλο. Η ποιότητα του αποτελέσματος συζητείται! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Αποδείχθηκε ότι μπορούμε να σκεφτόμαστε και χωρίς εγκέφαλο. Η ποιότητα του αποτελέσματος συζητείται!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου του Harvard και του  Allen Discovery Center του Πανεπιστήμιου του Tufts έχουν απομονώσει από καιρό έναν μύκητα ο οποίος δεν διαθέτει εγκέφαλο αλλά μπορεί να λύνει προβλήματα με λαβυρίνθους, να αισθάνεται με μηχανικό τρόπο τα εμπόδια γύρω του, να αλλάζει το πρόγραμμά του και να κάνει υπολογισμούς τροποποιώντας τις αντιδράσεις του ανάλογα με τις μεταβολές του περιβάλλοντός του. Ο μύκητας αυτός ονομάζεται Physarum polycephalum και χρησιμοποιείται πειραματικά για να ερμηνευθούν πολλές αντιδράσεις που έχουν τα όντα που διαθέτουν εγκέφαλο, όπως π.χ. και κάποιοι άνθρωποι. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά τα κάνει ο μύκητας χωρίς να χρειάζεται να τον διεγείρουμε με τροφή ή φάρμακα. Με απλά λόγια μπορεί να αποφάσίζει απλά χωρίς να σκέφτεται ούτε καν το συμφέρον του, ένα αξίωμα πάνω στο οποίο έχει στηριχθεί η εξέλιξη των όντων (Advanced Materials2021; 2008161 DOI: 10.1002/adma.202008161).

Βέβαια δεν είναι ο μοναδικός, με αυτά τα χαρακτηριστικά, στην φύση, διότι κάποιες από τα παραπάνω ιδιότητές του τις διαθέτουν και κάποια είδη αμοιβάδας τα οποία και αυτά δεν διαθέτουν εγκέφαλο και έχουν επιβιώσει εκατομμύρια χρόνια.

Η ίδια ομάδα ερευνητών απέδειξε και κάτι πολύ ενδιαφέρον. Οι ανεγκέφαλοι αυτοί οργανισμοί επικοινωνούν με το περιβάλλον και αλλάζουν την συμπεριφορά τους εκπέμποντας παλμικά κύματα, τα οποία αντανακλώντας στα διάφορα αντικείμενα και επιστρέφοντας στο ανεγκέφαλο ον, του δίνουν τις πληροφορίες που χρειάζεται και την δυνατότητα να τις αξιολογήσει θετικά ή αρνητικά, σύμφωνα με το συμφέρον του, χωρίς να χρειάζεται εγκέφαλο.

Σε εμάς τους ανθρώπους η φύση μας προίκισε με ένα εξελιγμένο όργανο σκέψης, τον εγκέφαλο, το οποίο όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: για να το βάλεις να δουλέψει σωστά και να σου αποδώσει, χρειάζεται να κάνεις κάποια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το να στέλνεις κάποια παλμικά κύματα. Σύμφωνα με τις στατιστικές και την ανθρώπινη ιστορία το 30% των ανθρώπων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ενεργοποιούν τον εγκέφαλό τους και το χειρότερο μέχρι σήμερα είναι ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι αυτοί επικοινωνούν με το περιβάλλον τους στέλνοντας παλμικά κύματα.

Ισως αυτός να είναι ένας τρόπος με τον οποίο να μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει κάποιες από τις αντιδράσεις ενός μεγάλου ποσοστού της ανθρωπότητας κατά την διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας.