25-04-2021

Η έρευνα για την αντιμετώπιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας συνεχίζεται. Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (ksaropoulos@hotmail.com)

Η έρευνα για την αντιμετώπιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας συνεχίζεται.

Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (ksaropoulos@hotmail.com)

 

Οι νευροτροφικοί παράγοντες, όπως ο Νευρικός Αυξητικός Παράγοντας (Nerve Growth Factor: NGF), είναι απαραίτητοι για την επιβίωση, την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη των συμπαθητικών και αισθητικών νευρώνων. Ως γνωστόν ο NGF συμμετέχει τόσο στον φλεγμονώδη, όσο και στον νευροπαθητικό πόνο, επομένως και στο μικτό πόνο που συνήθως προκαλεί η χρόνια οστεοαρθρίτιδα.

Πράγματι, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά του NGF στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας εξετάστηκε σε συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Pain Medicine και συμπεριέλαβε 13 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 8.145 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή/και ισχίου.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα έδειξε ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του NGF συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση σε όλες τις βαθμολογίες πόνου, φυσικής λειτουργίας και δυσκαμψίας των δεικτών WOMAC σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, παρότι οι παράγοντες αυτοί δεν συσχετίστηκαν με σημαντικά αυξημένη συχνότητα σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε αυξημένη διακοπή της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ή παρενεργειών (π.χ. αρθραλγία, υπαισθησία, παραισθησία και περιφερικό οίδημα).

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η anti-NGF θεραπεία ανακουφίζει το χρόνιο πόνο και βελτιώνει τη λειτουργικότητα σε ασθενείς με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα. Μέχρις ότου όμως αυτοί οι παράγοντες να ενταχθούν στην καθημερινή κλινική μας πράξη, φαίνεται πως απαιτείται ακόμα πιο διεξοδική αξιολόγησή τους, ιδίως όσον αφορά την ανοχή και την ασφάλειά τους.

Πηγή: Seah KTM, Rammanohar J, Sutton J, To K, Khan WS. The effectiveness of anti-nerve growth factor monoclonal antibodies in the management of pain in osteoarthritis of the hip and knee: a PRISMA systematic review and meta-analysis. Pain Med. 2021.