04-04-2021

Διαβήτης τύπου 2 και οστεοπορωτικά κατάγματα. Κωνσταντίνος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (ksaropoulos@hotmail.com).

Διαβήτης τύπου 2 και οστεοπορωτικά κατάγματα.

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (ksaropoulos@hotmail.com).

 

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα σχετίζεται με κακή υγεία των οστών και οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (T2D) έχουν τριπλάσιο κίνδυνο κατάγματος. Ωστόσο, για πρώτη φορά, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, περιγράφονται λεπτομερώς οι οστικές διαταραχές στο σπογγώδες οστούν και οι επιδράσεις στην ποιότητα των οστικών δοκίδων που αυξάνουν την ευθραυστότητα σε ασθενείς με T2D που για πρώτη φορά υπέστησαν κάταγμα μικρής βίας.

Η μελέτη περιλάμβανε 70 ασθενείς (30 διαβητικούς και 40 μάρτυρες, μέσης ηλικίας 69 ± 10 ετών, ~63%  γυναίκες) που υποβλήθηκαν σε ολική ή διπολική μερική αρθροπλαστική λόγω οστεοπορωτικού κατάγματος ισχίου και δείγματα οστών εκτιμήθηκαν ως προς την μικροαρχιτεκτονική, τις εμβιομηχανικές ιδιότητες και παραμέτρους ως προς τη σύνθεση της θεμέλιας ουσίας.

Η δομή των οστών παρατηρήθηκε να διαφέρει σημαντικά στο πάχος των οστικών δοκίδων (0,149 ± 0,026 έναντι 0,167 ± 0,029 mm), στο κλάσμα του οστικού όγκου (18,53% ± 5,37% έναντι 21,6% ± 5,50%), στον αριθμό των δοκίδων (1,15 ± 0,166 έναντι 1,25 ± 0,176 mm) και στο δείκτη μοντέλου δομής (2,39 ± 0,19 έναντι 1,92 ± 0,12) για τους ασθενείς με διαβήτη και χωρίς, αντίστοιχα. Η σύνθεση των οστών δεν διέφερε ως προς την αναλογία νερού, οργανικών συστατικών ή ανθρακικών, αλλά οι ασθενείς με διαβήτη είχαν λιγότερα μέταλλα (40,9% ± 10,7% έναντι 49,3% ± 7,5%), ενώ η πρωτεϊνική δομή και σύσταση ήταν διαφορετικές ως προς τη θέση των αμιδίων I και II  και το μικρότερο μέγεθος των ζωνών τους.

Τα παραπάνω δεδομένα έδειξαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει αρνητικά τη σκληρότητα, την απορρόφηση ενέργειας και την αντοχή των οστών με αποτέλεσμα την αύξηση της ευθραυστότητάς τους. Ωστόσο, επειδή η μελέτη εστιάστηκε στο σπογγώδες οστούν, παραμένει ασαφές εάν αυτές οι μεταβολές αφορούν και το φλοιώδες οστούν, δηλαδή το σύνολο του σκελετού, ή μόνον τα σπονδυλικά σώματα.

 

Πηγή: Sihota P., Yadav R.N., Dhaliwal R., et al. Investigation of mechanical, material and compositional determinants of human trabecular bone quality in type 2 diabetes. J Clin Endocrinol Metab. 2021.