11-04-2021

Η λήψη Βιταμίνης D προλαμβάνει τους θανάτους από τον καρκίνο. Χρήσιμες προτάσεις. Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (ksaropoulos@hotmail.com)

Η λήψη Βιταμίνης D προλαμβάνει τους θανάτους από τον καρκίνο. Χρήσιμες προτάσεις.

Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (ksaropoulos@hotmail.com)

 

Η βιταμίνη D είναι πολυσυζητημένη. Μόνο το 2011 στο PubMed δημοσιεύθηκαν  περισσότερες από 1.000 ερευνητικές εργασίες σχετικά με τη συμβολή της στην οστική υγεία, αλλά και στην παθοφυσιολογία πολλών νοσολογικών οντοτήτων. Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι γιατροί προτείνουν ανεπιφύλακτα την χορήγησή της, ιδίως σε βρέφη, υγιείς ενήλικες ώριμης ηλικίας και επί ανεπάρκειά της.

Η προσοχή πρόσφατα έχει επικεντρωθεί στη δυνατότητά της να μειώνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα της COVID-19, αλλά υπάρχουν στοιχεία, που ενισχύονται από πρόσφατα δεδομένα, που αφορούν τη μείωση των θανάτων από καρκίνο.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από 3 μεταναλύσεις που δημοσιεύθηκαν στο Molecular Oncology και δείχνουν μια συνεπή και σημαντική μείωση κατά 13% της θνησιμότητας από καρκίνο. Η ανάλυσή τους μάλιστα κατέληξε ότι αν όλοι άνω των 50 ετών στη Γερμανία λάμβαναν 1.000 μονάδες βιταμίνης D καθημερινά θα μπορούσαν να αποφευχθούν σχεδόν 30.000 θάνατοι από καρκίνο το χρόνο, δίνοντας περισσότερη ζωή στους ασθενείς (321.671 ανθρωποέτη), ενώ το ετήσιο κόστος για τη φροντίδα του καρκίνου θα μειωνόταν κατά 250 εκατομμύρια ευρώ (αντίστοιχα στις ΗΠΑ: 78.000 θάνατοι, 3.7 δις $ και 870.000 ανθρωποέτη).

Επίσης, είναι άξιο παρατήρησης ότι έχει μεγάλη διαφορά εάν οι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο ή αργότερα από κάποια άλλη ασθένεια, εκτός των άλλων και από άποψη κόστους, καθώς η φροντίδα τον τελευταίο μήνα της ζωής ενός καρκινοπαθή τελικού σταδίου κοστίζει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από την περίθαλψη ατόμων που πεθαίνουν από άλλες ασθένειες, όπως πχ καρδιακή προσβολή.

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σχετικά με τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο, η χορήγηση της βιταμίνη D δεν έδειξε να έχει επίδραση στη συχνότητα εμφάνισής του, αλλά στη βιολογία του όγκου, τη διεισδυτικότητα, την επιθετικότητα και την πιθανότητά του να κάνει μεταστάσεις, γεγονός που την κάνει πιο απαραίτητη για τα άτομα άνω των 50, που ίσως να έχει ξεκινήσει ήδη η καρκινογένεση.

Είναι γνωστή η πλειοτροπική δράση της βιταμίνης D, δηλαδή ότι εκτός από τους κύριους στόχους της (οστά, έντερο και νευρομυϊκό σύστημα), υπάρχουν υποδοχείς της και σε πολλά άλλα όργανα και πράγματι η συμπλήρωσή της έχει δείξει θετική επίδραση σε μια σειρά παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η κεφαλαλγία, η κατάθλιψη, η άνοια, οι λοιμώξεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Πλεονεκτήματα από τα οποία όμως ωφελούνται κυρίως τα άτομα με κανονικό σωματικό βάρος, καθώς φαίνεται ότι η παχυσαρκία τροποποιεί την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D.

Τελευταία ολοένα και περισσότερο ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η Βιταμίνη D έχει έναν σπουδαίο προστατευτικό ρόλο για τον οργανισμό, γι’ αυτό έχει σημασία να τη διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα, χορηγώντας συμπληρώματα, αφού για τους περισσότερους ανθρώπους δεν φαίνεται να αρκεί η έκθεσή τους στον ήλιο. 

Πηγή: Vitamin D for All Over 50s to Prevent Cancer Deaths? - Medscape Oncology - Mar 17, 2021.