17-12-2020

Eπηρεάζει ό,τι τρώμε τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο;;; Κουρκούτη Πολίνα, MD, PhD, MSc. Καρδιολόγος (polinakoyrkoyti@gmail.com).

Eπηρεάζει ό,τι τρώμε τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο;;;

Κουρκούτη Πολίνα, MD, PhD, MSc. Καρδιολόγος (polinakoyrkoyti@gmail.com).

 

Η απλά: Είμαστε ό,τι τρώμε;
Ναι.
Είναι πλέον σαφές οτι ένα μέρος των ασθενειών που εκδηλώνουμε είναι γραμμένο στο γονιδίωμα του κάθε ανθρώπου. Αλλά και η επίδραση του περιβάλλοντος, οι επιλογές ζωής και διατροφής που κάνει ο καθένας μας, υπαγoρεύουν κατά πόσο τελικά και σε ποιο βαθμό θα εκδηλωθεί το γονιδίωμα μας.
Τα γονίδια δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, αλλά ο βαθμός εκδήλωσης τους, είναι στα χέρια μας! Και μια καθημερινή επιλογή μας είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Ξέρουμε πλέον ότι υπάρχουν τροφές, με υπερφλεγμονώδη δράση που ευοδώνουν δηλαδη τη φλεγμονή και αντιφλεγμονώδεις, που την αντιπαλεύονται.
Η χρόνια φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ορισμένοι φλεγμονώδεις βιοδείκτες, όπως ιντερλευκίνες, χημειοκίνες και μόρια προσκόλλησης, έχουν συσχετιστεί με πρώιμα και όψιμα στάδια αθηροσκλήρωσης.
Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένους κόκκους καθώς και ζαχαρούχα ποτά, έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και επακόλουθο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε αντίθεση με τις θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης καρυδιών, μιας αντιφλεγμονώδους τροφής που τεκμηρίωσε τη μείωση του κινδύνου φλεγμονής και χαμηλότερη συνολική χοληστερόλη. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ποια λοιπόν διατροφή πρέπει να ακολουθούμε;
Λίγα είναι τα διατροφικά πρότυπα που πραγματικά συσχετίζονται με χαμηλότερες συγκεντρώσεις των φλεγμονωδών βιοδεικτών και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Σημαντικότερο από αυτά είναι η μεσογειακή διατροφή :
Πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ολικής άλεσης τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά, κατανάλωση θαλασσινών και ελαφρά γαλακτοκομικά, μειωμένη πρόσληψη κόκκινων - επεξεργασμένων κρεάτων.
Τελευταίες μελέτες, που χρησιμοποιούν το λεγόμενο διατροφικό δείκτη που αξιολογεί τα επιπεδα φλεγμονής που σχετίζονται με τη διατροφική πρόσληψη διαπιστώνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα με υψηλότερο φλεγμονώδες δυναμικό συσχετίζονται με αυξημένο ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο να αποδείξει κανείς τη συσχέτιση ενός διατροφικού φλεγμονώδη δείκτη με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Και αυτό οφείλεται στην αλληλεπίδραση πολλών άλλων παραμέτρων που πρέπει να ελεγχθούν οπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η σωματική δραστηριότητα, το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, η χρήση πολυβιταμινών.
Με γνώμονα μια νέα μηχανιστική εικόνα για το όφελος της κατανάλωσης τροφίμων για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων πέρα ​​από εκείνη της μείωσης της χοληστερόλης.
Στο ‘Διά ταύτα:
Προτείνεται λοιπόν η κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών για την καταπολέμηση της φλεγμονής δηλαδή:
NAI: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, ρόκα), κίτρινα λαχανικά (κολοκύθα, κίτρινες πιπεριές, φασόλια, καρότα), δημητριακά ολικής άλεσης, καφές, τσάι και κρασί.
ΟΧΙ: Εξευγενισμένα σάκχαρα και δημητριακά, τηγανητές τροφές, αναψυκτικά τύπου colas, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.
Αυτές οι τροφές συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων συντελεστών στον υπερφλεγμονώδη διατροφικό δείκτη.
Μελλοντικά μια καλύτερη γνώση της προστασίας της υγείας που παρέχεται από διαφορετικά τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες, κυρίως τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, θα πρέπει να παρέχει τη βάση για το σχεδιασμό ακόμη πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων για την προστασία από καρδιακές παθήσεις.

 Πηγή: American College of Cardiology. Avoiding inflammatory foods can lower heart disease, stroke risk. November 2, 2020