13-11-2020

Αποδείχθηκε ότι ο εγκέφαλος των αισιόδοξων ανθρώπων αποδίδει καλύτερα! «Max Plank Institute».Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Αποδείχθηκε ότι ο εγκέφαλος των αισιόδοξων ανθρώπων αποδίδει καλύτερα! «Max Plank Institute».

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Οπως έγινε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου έτσι και κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας εξέλιξης ενός εμβρύου, αναπτύσσεται στον εγκέφαλο του ανθρώπου μία περιοχή που ονομάζεται νεοφλοιός (neocortex). Ο νεοφλοιός θεωρείται ότι καθορίζει και ελέγχει τις λειτουργίες της ομιλίας, των ονείρων και της λογικής.

Για να αυξηθεί και να εξελιχθεί ο νεοφλοιός χρειάζεται κάποιες ουσίες με νευροδιεγερτική δράση. Οι ερευνητές του Max Plank Institute of Molecular Cell Biology and Genetics στην Δρέσδη, μαζί με τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Carl Gustav Carus της ίδιας πόλης, μελέτησαν ποιες ουσίες διεγείρουν τα βλαστικά κύτταρα των νευρώνων του εγκεφάλου για την ανάπτυξη του νεοφλοιού.

Κατέληξαν λοιπόν, μετά από σωρεία πειραμάτων, ότι η σεροτονίνη είναι μια από τις βασικές, εάν όχι η βασικότερη νευροδιεγερτική ουσία για βελτίωση της λειτουργίας και της ανάπυξης του νεοφλοιού και η δράση της μπορεί να εξασκηθεί όχι μόνο όταν παράγεται ενδογενώς αλλά ακόμη και όταν χορηγηθεί και εξωγενώς.

Ολοι γνωρίζουμε ότι η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που προκαλεί ικανοποίηση, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στο άτομο. Συνεπώς εάν δρα διαμέσου του υποδοχέα της HTR2A στους νευρώνες του νεοφλοιού, όπως απέδειξαν οι ερευνητές, ίσως είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι άτομα που έχουν ικανοποιητικά επίπεδα σεροτονίνης στο νεοφλοιό τους είναι αρκετά αισιόδοξα αλλά και δημιουργικά.

O Αϊζενχάουερ είχε πει: Κανένας απαισιόδοξος δεν κέρδισε ποτέ κάποια μάχη στην ζωή του

Πηγή = Lei Xing, et al. Serotonin Receptor 2A Activation Promotes Evolutionarily Relevant Basal Progenitor Proliferation in the Developing Neocortex. Neuron, 2020; DOI: 10.1016/j.neuron.2020.09.034