06-10-2011

Tα φυτοοιστρογόνα (σόγια κλπ) δεν βοηθούν στην εμμηνόπαυση.

Tα φυτοοιστρογόνα (σόγια κλπ) δεν βοηθούν στην εμμηνόπαυση.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος
Διευθυντής Kέντρου Mυοσκελετικών Παθήσεων,
Γυναικολογικό Νοσοκομείο ΛΗΤΩ, Αθήνα
axikos@hotmail.com

Μια ωραία σχεδιασμένη εργασία των Levis και συν. από το University of Miami Miller School of Medicine, αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η χορήγηση 200 mg ισοφλαβoνών από σόγια δεν επιδρά ούτε στην απώλεια οστικής μάζας, ούτε στα συμπτώματα, των μετεμμηνοπαυσιακών γυναίκων όπως είναι οι εξάψεις.
Μέχρι πρότινος εργασίες που προέρχονταν συνήθως από την Απω Ανατολή και ιδιαίτερα από την Κίνα υποστήριζαν ότι οι ισοφλαβόνες που περιέχει το φυτό σόγια, όπως η genistein και η diadzein, ήταν ισχυρά φυτοοιστρογόνα και μπορούσαν στα αρχικά τουλάχιστον στάδια της εμμηνόπαυσης να ελέγξουν την απώλεια οστικής μάζας και κυρίως τις εξάψεις. Οι απόψεις αυτές έχουν επιβάλλει και την χορήγηση φυτοοιστρογόνων σε εκατομμύρια γυναίκες και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα πουλώντας σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες αυτές.
Η εργασία που παρουσιάζουμε σήμερα ήταν διπλή τυφλή μελέτη και αφορούσε 248 γυναίκες ηλικίας 45 έως 60 ετών. Ολες οι γυναίκες ευρίσκονταν στα 5 πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης και διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη αφορούσε τις γυναίκες που ελάμβαναν placebo  και η δεύτερη τις γυναίκες που ελάμβαναν 200 mg την ημέρα ισοφλαβόνης από σόγια που περιείχαν 91 mg genistein και 103 mg diadzein, για δύο τουλάχιστον χρόνια.
Πρώτος στόχος της μελέτης ήταν να μελετηθούν οι διαφορές στην οστική μάζα της ΟΜΣΣ και του ισχίου, με την μέθοδο DEXA και δεύτερος ήταν να διαπιστωθεί εάν τα δύο αυτά χρόνια υπήρξε μια μεταβολή προς το καλύτερο, των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και κυρίως των εξάψεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
α) ότι δεν υπήρξε καμμιά θετική επίδραση στην οστική μάζα στην ομάδα που έλαβε την σόγια.
β) οι γυναίκες που ελάμβαναν για 2 χρόνια σόγια είχαν περισσότερες εξάψεις από αυτές που δεν έλαβαν (48.4% έναντι 31.7%, P=0.02).
γ) από πλευράς ανεπιθυμήτων ενεργειών δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων αν και οι γυναίκες που ελάμβαναν σόγια παρουσίασαν μεγαλύτερη δυσκοιλιότητα (31.2% έναντι 20.6%, P=0.06).
δ) δεν υπήρξαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, της TSH ή στα κυτταρολογικά ευρήματα του κολπικού επιχρίσματος.
Το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η σόγια και τα φυτοοιστρογόνα  δεν βοηθούν ούτε στην απώλεια της οστικής μάζας, ούτε στις εξάψεις των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Βιβλιογραφία

Levis S, Strickman-Stein N, Ganjei-Azar P, Xu P, Doerge DR, Krischer J.
Soy Isoflavones in the Prevention of Menopausal Bone Loss and Menopausal Symptoms: A Randomized, Double-blind Trial
Arch Intern Med. 2011 Aug 8;171(15):1363-9.
Source
University of Miami Miller School of Medicine, PO Box 016960. slevis@med.miami.edu.