10-07-2018

Αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης! Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Η ασπιρίνη είναι πολύ γνωστή για τις αναλγητικές, αντιπυρετικές και αντιθρομβωτικές της ιδιότητες. Διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια είχαν ακόμα δώσει ενδείξεις ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης πιθανόν σχετίζεται με χαμηλότερη επίπτωση και θνητότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένα άρθρο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nucleic Acids Research, επιχειρεί να δώσει κάποια εξήγηση για αυτήν την συσχέτιση.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εστίασαν στον πυρηνίσκο, που είναι το μέρος του πυρήνα που παράγονται τα ριβοσώματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των πρωτεϊνών του κυττάρου και των οποίων ο αριθμός και η παραγωγή αυξάνει κατά την καρκινική εξεργασία για να μπορέσουν να καλυφούν οι αυξημένες ανάγκες των καρκινικών κυττάρων σε πρωτεϊνες. Αυτό καθιστά τον πυρηνίσκο έναν δυνητικό στόχο για αντικαρκινικές θεραπείες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σε άλλες έρευνες  δυσλειτουργία του πυρηνίσκου έχει πιθανώς συσχετιστεί και με νόσο Alzheimer’s ί και Parkinson’s. 
Οι ερευνητές  πήραν κύτταρα από καρκινικό ιστό ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου και  εξέτασαν στο εργαστήριο την επίδραση της ασπιρίνης στα κύτταρα αυτά. Βρήκαν ότι η ασπιρίνη ελαττώνει την ενεργότητα ενός μεταγραφικού παράγοντα, του TIF-IA, χωρίς  τον οποίο  δεν μπορούν να παραχθούν ριβοσώματα στον πυρηνίσκο, ελαττώνοντας έτσι την ικανότητα του κυττάρου για σύνθεση πρωτεϊνών. 
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι αυτές οι παρατηρήσεις ανοίγουν καινούριους δρόμους, αφού η πλήρης αποσαφήνιση των σχετικών μηχανισμών θα δείξει ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τέτοιες θεραπείες, αλλά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη καινούριων  φαρμάκων που θα στοχεύουν στον TIF-IA  και δεν θα έχουν τις παρενέργειες της ασπιρίνης (αιμοραγικός κίνδυνος κλπ). 
 
Πηγή
J Chen et  al. Identification of a novel TIF-IA–NF-B nucleolar stress response pathway.  Nucleic Acids Research, 2018, Vol. 46, No. 1, pp 6188-620. doi: 10.1093/nar/gky455. Published online 5 June 2018