29-05-2018

To Denosumab εγκρίθηκε από την FDA για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης απο Κορτικοστεροειδή. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

To Denosumab εγκρίθηκε από την FDA για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης απο Κορτικοστεροειδή.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
To Denosumab είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται εδώ και αρκετά χρόνια σε εξαμηνιαίες υποδόριες ενέσεις για την θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής Οστεοπόρωσης.
Η έγκριση από την FDA χορηγήθηκε μετά την ανάλυση μιας πρόσφατης τυχαιοποιημένης, διπλής τυφλής μελέτης, με συγκριτικό φάρμακο την Ρισεδρονάτη σε δόση 5 mg/ημέρα, 2ετούς διάρκειας.
Τα αποτελέσματα του 1ου έτους έδειξαν ότι το Denosumab αύξησε την οστική πυκνότητα στην Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης πολύ περισσότερο από το συγκριτικό φάρμακο (3,8% έναντι 0,8%, διαφορά 2,9%, p 0.001).
Τα αποτελέσματα ήταν πάντα θετικά και καλύτερα από το φάρμακο σύγκρισης ανεξάρτητα του φύλου, της ηλικίας, της φυλής, του T-score, ή της δόσης του κορτικοστεροειδούς. Η δε ασφάλεια ήταν ανάλογη με αυτή που παρουσιάζει το φάρμακο όταν χορηγείται στην μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση.
 
Πηγή = FDA