07-11-2017

Η χειρότερη διαφάνεια (slide) που είδατε ποτέ σε παρουσίαση! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (myoskeletiko@gmail.com).

Η χειρότερη διαφάνεια (slide) που είδατε ποτέ σε παρουσίαση!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Tα τελευταία 7 χρόνια που διαβάζω συστηματικά την διεθνή βιβλιογραφία για τις ανάγκες του ιστότοπου, έχω συναντήσει διάφορα περίεργα άρθρα και ανακοινώσεις. Την περασμένη εβδομάδα όμως ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους του κόσμου, που ασχολείται με ιατρικά θέματα, ο MedPageToday.com, έκανε την πιο περίεργη ανακοίνωση, με το να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάδειξη της χειρότερης διαφάνειας που έχουμε δει ποτέ σε επιστημονική παρουσίαση στα διάφορα συνέδρια, συμπόσια κ.λπ. που παρακολουθούμε σαν γιατροί. 
Η αντιπρόεδρος και αρχισυντάκτρια του ιστότοπου, Peggy Peck, αγανακτισμένη από τις απίθανες και ακατανόητες διαφάνειες που παρουσιάζονται στις διάφορες τοπικές και διεθνείς ιατρικές συναντήσεις, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα μπας και κάποιοι συνάδελφοι βάλουν μυαλό.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας  έχουμε ακούσει κάτι απίθανους συναδέλφους να μας λένε στο πιο κρίσιμο σημείο της παρουσίασής τους: «Συγγνώμη για τα πολλά στοιχεία που παρουσιάζω σε αυτή την διαφάνεια, αλλά όλα ήταν σημαντικά και πιστεύω ότι όλα αυτά πρέπει να τα δείτε με προσοχή!» και παρουσιάζουν μια διαφάνεια με πάνω από 25 αράδες πληροφορίες, με μικρά γράμματα, σε χρώμα που ελάχιστα ξεχωρίζει από το φόντο της διαφάνειας και είναι και στα αγγλικά. Επειδή μάλιστα βιάζονται γιατί ο χρόνος που τους έχει δοθεί για την παρουσίασή τους κατά την άποψή τους δεν επαρκεί, την αλλάζουν και σε 10 δευτερόλεπτα.  
Η ακόμη κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν ένα πίνακα με διάφορες καμπύλες, συνήθως πάνω απο 10, μπλεγμένες μεταξύ τους και προσπαθούν να μας πείσουν ότι η καμπύλη με το ανοικτό μπλε χρώμα, διαφέρει από την καμπύλη με το μωβ χρώμα, και από εκείνη από το θαλασσί, ενώ αντίθετα έχει σημαντικές ομοιότητες με αυτή με το κόκκινο ανοικτό χρώμα και με αυτή με το κόκκινο σκούρο και την άλλη με το ιώδες κ.λπ. κ. λπ.
Νομίζω ότι όλοι όσοι έχουμε κάνει παρουσιάσεις, έχουμε αγχωθεί για τις διαφάνειές μας, για τον χρόνο της παρουσίασης που μας έχουν δώσει, για τον τρόπο που θα πούμε κάτι, ώστε να γίνει κατανοητή η άλφα ή η βήτα δύσκολη ιατρική έννοια. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος τρόπος για ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας είναι να βάλουμε πρώτα τον εαυτό μας στην θέση του ακροατή. Εάν εμείς δυσκολευόμαστε να εξηγήσουνε μια διαφάνεια, πως ο άμοιρος ο ακροατής θα πρέπει να την κατανοήσει βλέποντάς την απλώς, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα;
Υπάρχει όμως και ένα πολύ σοβαρό θέμα που προκύπτει από την κατάσταση αυτή. Τα συνέδρια, συμπόσια κ.λπ. έχουν αρχίσει να εκφυλίζονται με μεγάλη ταχύτητα. Οι ακροατές έχουν βαρεθεί να ακούν, να βλέπουν και να μην καταλαβαίνουν τίποτε, Δηλαδή έχουν απλά  κουραστεί να χάνουν τον πολύτιμο χρόνο τους. Θα πρέπει λοιπόν οι οργανωτές των συνεδρίων να επιλέγουν με μεγάλη προσοχή τους ομιλητές, να τους δίνουν επαρκή χρόνο για την παρουσίασή τους και πολύ χρόνο για συζήτηση και ερωτήσεις, έτσι ώστε οι ακροατές να συμμετέχουν και αυτοί με τις απόψεις τους στο συγκεκριμένο θέμα.
Πρέπει ακόμη να σταματήσει η επιλογή ομιλητών με πολιτικά κριτήρια, δηλαδή να βάλουμε έναν από αυτό το Πανεπιστήμιο και έναν από εκείνο το Νοσοκομείο, για να μην παρεξηγηθούμε και μας «την πούνε», δηλαδή όπως κάνουν οι πρωθυπουργοί το κυβερνητικό συμβούλιο. Εκτός και εάν θέλουμε οι συνεδριάσεις να γίνονται με ακροατές την γυναίκα, τα παιδιά, την θεία και κάποιους άλλους συγγενείς ή βοηθούς των ομιλητών. 
Πρέπει να σταμάτήσει ακόμη να προσκαλούνται στα συνέδρια μεγάλοι επιστήμονες, αλλά κακοί ομιλητές. Θυμάμαι κάποτε, πριν καμμιά 20αριά χρόνια, είχε προταθεί σε κάποιο Διοικητικό συμβούλιο, να νοικιάσουμε κάποιους Αλβανούς εργάτες, τότε ήταν πολλοί στην Ελλάδα, να τους βάλουμε στην αίθουσα, που θα μιλούσε κάποιος επιφανής ξένος, μεγάλος επιστήμονας στο εργαστήριο, αλλά ακατανόητος στις ομιλίες του, που είχαμε κουβαλήσει και καλοπληρώσει για το συνέδριο, για να του δείξουμε πόσο ενδιαφέρον δείχνουν οι Ελληνες για τα ευρήματά του και να κάνουμε καλή εντύπωση.
Πολλά πρέπει να σταματήσουν και να αλλάξουν εάν θέλουμε να υπάρχει μια σωστή ανταλλαγή πληροφοριών απαραίτητη για την πρόοδο της ιατρικής.
Ο Dan Simmons ένας γνωστός Αμερικανός συγγραφέας είχε πει: "Μου έχει περάσει από το μυαλό ότι η επιβίωσή μας ίσως να εξαρτάται από το να μιλάμε μεταξύ μας!"