27-06-2017

Τanezumab, νέο φάρμακο για το χρόνιο πόνο των αρθρώσεων και της οσφύος! Κων/νος Σαρόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Τanezumab, νέο φάρμακο για το χρόνιο πόνο των αρθρώσεων και της οσφύος!
Κων/νος Σαρόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).
 
 
 
Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Eli Lilly ανακοίνωσαν πως το Tanezumab, ένας αναστολέας του νευρικού αυξητικού παράγοντα (nerve growth factor - NGF), έλαβε προέγκριση για το χρόνιο πόνο που σχετίζεται με τη χρόνια οσφυαλγία και την οστεοαρθρίτιδα με τη γρήγορη διαδικασία από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Σήμερα εξελίσσεται ένα παγκόσμιο πρόγραμμα Φάσης 3 που περιλαμβάνει 6 μελέτες στις οποίες συμμετέχουν περίπου 7.000 ασθενείς με ΟΑ, χρόνια οσφυαλγία ή καρκινικό πόνο με ανεπαρκή αντιμετώπιση από τις διαθέσιμες εγκεκριμένες θεραπείες. Κάθε μελέτη αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της υποδόριας ένεσης του φαρμάκου μια φορά κάθε 8 εβδομάδες για περιόδους θεραπείας που κυμαίνονται από 16 έως 56 εβδομάδες, ακολουθούμενες από περίοδο παρακολούθησης ασφάλειας 24 εβδομάδων.
Ως γνωστόν τα επίπεδα του NGF είναι αυξημένα στις φλεγμονώδεις καταστάσεις ή στις καταστάσεις χρόνιου πόνου. Το μελετώμενο φάρμακο δρα αναστέλλοντας εκλεκτικά τον NGF εμποδίζοντας τη νευρομεταβίβαση του πόνου από την περιφέρεια στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.
Εάν ευοδωθεί η έγκριση του καινοτόμου αυτού φαρμάκου, το tanezumab θα είναι το πρώτο φάρμακο σε μια νέα κατηγορία μη οπιοειδών παραγόντων για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιευθούν το 2018.
 
Πηγές= Pfizer and Eli Lilly