10-01-2017

Άλλη μια μάχη, αυτή τη φορά, στις σελίδες του BMJ (British Medical Journal), στον πόλεμο για την βιταμίνη D! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Άλλη μια μάχη, αυτή τη φορά, στις σελίδες του BMJ (British Medical Journal), στον πόλεμο για την βιταμίνη D!  
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Από την αρχή του περασμένου αιώνα όταν ανακαλύφθηκαν οι θαυμαστές δυνατότητες  της βιταμίνης D στη θεραπεία διαφόρων μεταβολικών νοσημάτων των οστών, έχει ξεκινήσει ένας  πόλεμος  μεταξύ των ερευνητών. Αλλοι πιστεύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επιδράσει θετικά σε πολλές παθήσεις διαφορετικών συστημάτων, όπως πχ καρδιαγγειακό, νευρολογικό κ.ά και άλλοι ότι η βιταμίνη D έχει δράση μόνο στα οστά και μόνον όταν υπάρχει χρόνια ανεπάρκεια ή υποβιταμίνωση D. Κάθε στρατόπεδο έχει τα επιχειρήματά του. Οι πρώτοι πιστεύουν ότι επειδή υπάρχουν πυρηνικοί υποδοχείς της βιταμίνης D σε πολλά και διαφορετικά κύτταρα του οργανισμού, αλλά και πάμπολλες τυχαιοποιημένες μελέτες που δείχνουν ότι η χορήγηση βιταμίνης D βελτιώνει ή προλαβαίνει πολλές παθήσεις, η χορήγηση της βιταμίνης D, συστήνεται σε κάθε νόσο που υπάρχουν έστω και ενδείξεις ότι βοηθά, ακόμη και όταν έχει φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η θετική ή όχι δράση της σε κάθε πάθηση εξαρτάται και από το ύψος της χορηγουμένης δόσης. Οι δεύτεροι επιμένουν ότι 50 και πλέον μεγάλες μετααναλύσεις από Cochrane αλλά και άλλους, δεν έδειξαν ότι η βιταμίνη D βοηθά σε άλλες παθήσεις πλην αυτών που έχουν σχέση με την οστεοπόρωση και την οστεομαλακία, αλλά και σε αυτές η χρησιμότητά της δεν είναι εντυπωσιακή.
Η αντιπαράθεση αυτή παρουσιάστηκε τελευταία στο British Medical Journal από τον Μ. Bolland, γνωστό Νεοζηλανδό που δεν πιστεύει ούτε στην βιταμίνη D ούτε στο Ασβέστιο και τους Spector και Levy που πιστεύουν στην βιταμίνη D, και απότι φαίνεται θα συνεχίσει για πολύ ακόμη.
 
 
Πηγές:
1) Bolland M. Should adults take vitamin D supplements to prevent disease? BMJ 2016;355:i6201
2) Levy L et al., Should healthy people take a vitamin D supplement in winter months? BMJ 2016;355:i6183.