20-12-2016

Ο FDA απαγορεύει τα ιατρικά γάντια με πούδρα. Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Ο FDA απαγορεύει τα ιατρικά γάντια με πούδρα.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).
 
 
 
Η Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε την τελική ρύθμιση για την απαγόρευση της πούδρας στα χειρουργικά και εξεταστικά γάντια ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υγειονομικούς και ασθενείς τονίζοντας ότι μπορεί να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες όπως φλεγμονή των αεραγωγών, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, αλλεργικές αντιδράσεις και άσθμα, πνευμονική φλεγμονή και βλάβη και μετεγχειρητικές ινώσεις σε ιστούς και εσωτερικά όργανα. 
Η απαγόρευση αυτή θα σταματήσει την εμπορία των πουδραρισμένων γαντιών, όπως και της σκόνης για τη λίπανσή τους, με σκοπό τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη χρήση τους, καθώς τα άνευ πούδρας γάντια θεωρούνται λιγότερο αλλεργιογόνα.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι αυτή καθεαυτή η πούδρα, καθώς πρόκειται για σκόνη καλαμποκαλεύρου, η οποία σπανιότατα προκαλεί αντιδράσεις, αλλά ένα από τα πλέον σύγχρονα αλλεργιογόνα, το φυσικό λάστιχο (latex), ο γαλακτώδης οπός που συλλέγεται κυρίως από το καουτσουκόδεντρο  (Hevea brasiliensis). 
Πράγματι, η ανησυχητική αύξηση των αναφυλακτικών αντιδράσεων από τα ιατρικά χειρόκτια κατά τη διάρκεια επεμβάσεων και χειρισμών λόγω της αλλεργίας στις πρωτεΐνες του καουτσούκ έχει αναδειχθεί τελευταία ως ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας. Και παρότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η περιεκτικότητα της πρωτεΐνης στα γάντια ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αλλεργιογονικότητα, η συχνότητα εμφάνισης των κρουσμάτων αυξάνεται καθώς η χρήση των προϊόντων φυσικού ελαστικού βαίνει ολοένα αυξανόμενη.
Είναι γεγονός ότι τα γάντια από λάτεξ έχουν καλύτερη εφαρμογή και είναι ασφαλέστερα. Τα πουδραρισμένα μάλιστα είναι δημοφιλή καθώς είναι ευκολοφόρετα. Ωστόσο όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η σκόνη που χρησιμοποιείται ως ολισθητικό δημιουργεί περιττό κίνδυνο καθώς μπορεί να απορροφήσει τα αλλεργιογόνα του λάστιχου με αποτέλεσμα να μολύνει το περιβάλλον όταν ανοίγονται οι συσκευασίες ή αφαιρούνται τα γάντια. Εν ολίγοις το άμυλο, ως εξαιρετικό μέσο διάχυσης αλλεργιογόνων, διασπείρει το λάτεξ μέσω αερομεταφοράς. Η εισπνοή δε της «εμπλουτισμένης» πλέον σκόνης αραβοσίτου μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικά ή αλλεργικά συμπτώματα στα ήδη ευαισθητοποιημένα άτομα. Ωστόσο η σκόνη αυτή δεν προκαλεί συμπτώματα, αν χρησιμοποιηθεί σε γάντια από συνθετικό καουτσούκ, βινύλιο ή νιτρίλιο. 
Μελέτες στο παρελθόν έχουν επιβεβαιώσει ότι η συγκέντρωση των αλλεργιογόνων του ελαστικού στον αέρα περιοχών του νοσοκομείου στις οποίες γίνεται τακτική χρήση γαντιών, πχ χειρουργικές αίθουσες, είναι πολλαπλάσια των περιοχών που δεν χρησιμοποιούνται γάντια, ανεξαρτήτως της ροής ανανέωσης του αέρα.
Η θυσία αυτή λοιπόν είναι απαραίτητη, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ευαισθητοποίηση πολλές φορές έχει να κάνει και με το βαθμό της έκθεσης στο εκάστοτε αλλεργιογόνο. 
Οι βιομηχανίες παραγωγής ιατρικών προϊόντων, εξάλλου, δεν πρέπει να πάψουν να αναζητούν λύσεις εκμεταλλευόμενες άλλες πιθανές πηγές φυσικού καουτσούκ, γιατί δεν κατασκευάζονται μόνο τα ιατρικά γάντια από φυσικό ελαστικό, αλλά και τα πώματα των φιαλιδίων και των συρίγγων, οι καθετήρες, τα στρώματα κ.λ.π. καθώς τα προϊόντα από καουτσούκ είναι συνδεδεμένα με σχεδόν κάθε πλευρά του σύγχρονου τρόπου ζωής.
 
Πηγή: Banned Devices; Powdered Surgeon's Gloves, Powdered Patient Examination Gloves, and Absorbable Powder for Lubricating a Surgeon's Glove. A Rule by the Food and Drug Administration on 12/19/2016