08-11-2016

Φτηνή και ανακουφιστική η λάσπη για την Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Φτηνή και ανακουφιστική η λάσπη για την Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).
 
 
 
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis Care & Research αναφέρει πως ένας κύκλος λασποθεραπειών μπορεί να ανακουφίσει  τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργικότητα γονάτων με οστεοαρθρίτιδα εξοικονομώντας περίπου 672 € στο κόστος περίθαλψης ανά ασθενή ετησίως, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής του (QALY: 0.08).
Η νέα έρευνα περιελάμβανε 103 ασθενείς με πρωτοπαθή συμπτωματική αμφοτερόπλευρη οστεοαρθρίτιδα γόνατος υπό τη συνήθη αγωγή με ασκήσεις, διαλείπουσα χορήγηση βραδέως δρώντων αντιοστεοαρθριτικών φαρμάκων ( SYSADOA: θειική γλυκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη, διασερίνη ή ενδοαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος).
Η ομάδα ελέγχου συνέχισε τη συνήθη φροντίδα, ενώ στην ομάδα θεραπείας προστέθηκαν και 12 καθημερινές συνεδρίες λασποθεραπείας σε συνδυασμό με ιαματικά λουτρά.
Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες μελέτης συνέχισαν τις φαρμακολογικές και μη θεραπείες τους, με τη δυνατότητα να τις αλλάξουν εάν ήθελαν, και αξιολογήθηκαν για τις ιατρικές επισκέψεις, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τη λήψη φαρμάκων, τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας και τη νοσηλεία, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο (The European Quality of Life Questionnaire, 5 Dimensions : EQ-5D) κατά την έναρξη της μελέτης, την 2η, 3η, 6η και 9η εβδομάδα και στους 12 μήνες, ενώ το κόστος τους αξιολογήθηκε βάσει του ημερολογίου των ασθενών στους 12 μήνες.
Η αρθροπλαστική του γόνατος ήταν μια πιθανή επιλογή για τους ασθενείς και των δύο ομάδων και πράγματι έξι ασθενείς της ομάδας ελέγχου υποβλήθηκαν σε επέμβαση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το μέσο κόστος των 12 μηνών για τους ασθενείς της ομάδα της λασποθεραπείας ήταν 303 € έναντι 975 € της ομάδας της συνήθους θεραπείας, κυρίως λόγω των εγχύσεων του Υαλουρονικού Οξέως και της νοσηλείας όσων υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική. 
Οι ασθενείς της ομάδας της λασποθεραπείας είχαν καλύτερα αποτελέσματα, φαίνεται όμως πως η ευεργετική επίδραση εξασθένισε γρήγορα, καθώς η καλή βαθμολογία κορυφώθηκε με την ολοκλήρωση της θεραπείας,  στις δύο εβδομάδες δηλαδή, ενώ προς το τέλος της παρακολούθησης ήταν μόνο ελαφρώς καλύτερη από εκείνη της ομάδας ελέγχου. 
Τα συμπεράσματα από αυτήν την ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας υποστηρίζουν τη χρήση των λασπόλουτρων ως ενδιάμεση συμπληρωματική θεραπεία στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, παρά το σκεπτικισμό κατά πόσον αυτή καθεαυτή η λασποθεραπεία, τα θερμά λουτρά, το περιβάλλον ευεξίας του οργανωμένου κέντρου ή ο συνδυασμός τους έκανε τη διαφορά.
Πηγή: Arthritis Care & Research
Ciani O, et al "Mud-bath therapy in addition to usual care in bilateral knee osteoarthritis economic evaluation alongside a randomized controlled trial" Arthritis Care Res 2016; DOI: 10.1002/acr.23116.