31-10-2016

Η χοληστερόλη προκαλεί οστεοαρθρίτιδα.Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Η χοληστερόλη προκαλεί οστεοαρθρίτιδα.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).
 
 
Είναι γνωστό ότι η υψηλή χοληστερόλη βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The FASEB Journal», όμως, έδειξε ότι προκαλεί και οστεοαρθρίτιδα, καθώς προκαλεί οξειδωτικό στρες στα μιτοχόνδρια των χονδροκυττάρων επιφέροντας το θάνατό τους που οδηγεί σε καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και οστεοαρθρίτιδα.
Για να μιμηθούν την ανθρώπινη υπερχοληστερολαιμία κατά την εκπόνηση της πρωτότυπης αυτής μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντικούς με γονιδιακή υπερχοληστεριναιμία και αρουραίους με διαιτητική υπερχοληστεριναιμία, τους χώρισαν σε δύο ομάδες τρέφοντάς τους φυσιολογικά ή με δίαιτα εμπλουτισμένη σε χοληστερίνη και τους υπέβαλαν σε επέμβαση ώστε να προκληθεί προσομοίωση της μετατραυματικής οστεοαρθρίτιδας των ανθρώπινων γονάτων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήσαν εντυπωσιακά καθώς τόσο οι ποντικοί όσο και οι αρουραίοι που τράφηκαν με δίαιτα πλούσια σε χοληστερόλη έδειξαν πιο σοβαρή ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας. 
Επιπρόσθετα, όταν ποντικοί και αρουραίοι εκτέθηκαν σε φαρμακευτική μείωση της χοληστερόλης και σε αντιοξειδωτικά των μιτοχονδρίων, η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας έδειξε εμφανώς μειωμένη, σε σύγκριση με όσους δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία.
Η συναρπαστική αυτή ανακάλυψη μας επισημαίνει πως η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης εκτός της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων προστατεύει και τις αρθρώσεις από οστεοαρθρίτιδα.
 
 
Πηγή: Federation of American Societies for Experimental Biology.
S. Farnaghi, I. Prasadam, G. Cai, T. Friis, Z. Du, R. Crawford, X. Mao, Y. Xiao. Protective effects of mitochondria-targeted antioxidants and statins on cholesterol-induced osteoarthritis. The FASEB Journal, 2016; DOI:10.1096/fj.201600600R