04-10-2016

Η υποβιταμίνωση D επηρεάζει σοβαρά τις εκδηλώσεις του άσθματος στα παιδιά. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Η υποβιταμίνωση D επηρεάζει σοβαρά τις εκδηλώσεις του άσθματος στα παιδιά.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται πολλά άρθρα, που προβάλλουν κάποιες θετικές δράσεις της βιταμίνης D, που παλαιότερα απλώς δεν τις είχαμε φανταστεί. Το θεωρητικό υπόβαθρο που μπορεί να στηρίξει αυτές τις απόψεις είναι η διαπίστωση, από 20ετίας και περισσότερο, ότι ενδοκυττάριοι υποδοχείς της βιταμίνης D, υπάρχουν σε πάρα πολλά και διαφορετικά κύτταρα του οργανισμού μας. Λογικό λοιπόν είναι οι ανά τον κόσμο ερευνητές να ψάχνουν να βρούν γιατί συμβαίνει αυτό.
Στην συγκεκριμένη εργασία μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, για την Cochrane, μελέτησε 9 μελέτες από διάφορετικά μέρη του κόσμου, που αφορούσαν 435 παιδιά και 658 ενήλικες, που έπασχαν από ελαφρό ή μέτριο άσθμα για περίοδο 6 έως 12 ετών.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι όσοι ασθματικοί ασθενείς με  υποβιταμίνωση D, έλαβαν εξωγενώς βιταμίνη D τόση ώστε τα επίπεδά της να επανέλθουν στο φυσιολογικό παρουσίασαν σημαντική μείωση των ασθματικών εξάρσεων κατά 37% [RR 0.63 (95% CI 0.45-0.88)], αλλά και σημαντική μείωση της βαρύτητας των εξάρσεων αυτών κατά 61% (OR 0.39 (95% CI 0.19-0.78). Η χορήγηση βιτανίνης D σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν φαίνεται να βοήθησε στην βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, ή στα ασθματικά καθημερινά συμπτώματα ή στην μείωση των ανεπιθυμήτων ενεργειών από τα διάφορα αντιασθματικά φάρμακα.
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές οι μελέτες είναι χρήσιμες για όλους μας, διότι έαν έχουμε τέτοιους ασθενείς, ο προσδιορισμός της βιταμίνης D στο αίμα τους είναι πανεύκολος και η βελτίωση του επιπέδου της βιταμίνης D, εάν πάσχουν από υποβιταμίνωση θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα της υγείας τους.
 
Πηγή =  Martineau A, et al "Vitamin D for the management of asthma" Cochrane Database of Systematic Reviews 2016; DOI: 10.1002/14651858.CD011511.pub2.