09-08-2016

Προσοχή, τα οστά όσων παχύσαρκων υπόκεινται σε χειρουργείο απώλειας βάρους είναι πιο εύθραυστα. Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).

Προσοχή, τα οστά όσων παχύσαρκων υπόκεινται σε χειρουργείο απώλειας βάρους είναι πιο εύθραυστα.
Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός, (ksaropoulos@hotmail.com).
 
 
 
 
 
Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ) έδειξε ότι οι ασθενείς με σημαντική παχυσαρκία που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος τόσο πριν, όσο και μετά τη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν χρειάζονται την επέμβαση για τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, ερευνητές από τον Καναδά αξιολόγησαν τη συχνότητα καταγμάτων σε αυτούς τους ασθενείς τα έτη 2001-2014 αναλύοντας δεδομένα από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Χρόνιων Παθήσεων του Κεμπέκ (QICDSS) με στοιχεία από 12.676 ασθενείς που συγκρίθηκαν με την ομάδα ελέγχου που περιελάμβανε 38.028 παχύσαρκους και 126.760 μη παχύσαρκους ασθενείς.
Πριν την επέμβαση, το 10,5% των ασθενών στην ομάδα της χειρουργικής επέμβασης είχαν τουλάχιστον ένα κάταγμα σε σύγκριση με το 8,1% των παχύσαρκων και 6,6% των μη παχύσαρκων ατόμων της ομάδας ελέγχου που δεν υποβλήθηκε σε επέμβαση. Ενώ, μετά από μια μέση παρακολούθηση 4,4 ετών, το 4,1% των χειρουργηθέντων είχε τουλάχιστον ένα κάταγμα σε σύγκριση με το 2,7% των παχύσαρκων και 2,4% των μη παχύσαρκων, με μέσο χρόνο εμφάνισης του πρώτου κατάγματος τα 3,9 έτη.
Η συγκεκριμένη αυτή έρευνα, παρότι είναι μόνο μια μελέτη παρατήρησης, δεν παύει να είναι ένας συναγερμός προς όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με το ευαίσθητο θέμα της παχυσαρκίας ως προς μία ακόμα παράμετρο, την οστεοπόρωση και τον αυξημένο καταγματικό κίνδυνο, ώστε η φροντίδα αυτών των ασθενών να περιλαμβάνει παράλληλη σωματική άσκηση και κάλυψη με συμπληρώματα διατροφής ενδεχόμενων διαιτητικών ανεπαρκειών ή δυσαπορροφήσεων.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η παχυσαρκία συνοδεύεται από σοβαρές συννοσηρότητες και η αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι κρίσιμη για την ποιότητα της ζωής ακόμα και την επιβίωση αυτών των ασθενών. Η δε χειρουργική επέμβαση για την απώλεια σωματικού βάρους είναι μια σοβαρή επιλογή, η οποία όμως θα πρέπει να εξατομικεύεται κι ως προς τις ενδείξεις αλλά και τον τύπο της επέμβασης.
Ο μύθος, άλλωστε, ότι η παχυσαρκία προστατεύει από την οστεοπόρωση και τον κίνδυνο καταγμάτων, έχει πλέον καταρριφθεί, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η παραπομπή στους ειδικούς, ιδίως ασθενών με υψηλό κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων. 
 
 
Πηγή: Change in fracture risk and fracture pattern after bariatric surgery: nested case-control study, Catherine Rousseau, Sonia Jean, Philippe Gamache, Stéfane Lebel, Fabrice Mac-Way, Laurent Biertho, Laëtitia Michou, Claudia Gagnon, The BMJ, doi: 10.1136/bmj.i3794, published 27 July 2016.