07-06-2016

Βιταμίνη D. Γονιμότητα και Κύηση. Προσοχή στην Δοσολογία! Αγγελ. Αραβαντινού, Παθολόγος ε., (Aggeliki.Aravadinou@gmail.com).

Βιταμίνη D. Γονιμότητα και Κύηση. Προσοχή στην Δοσολογία!
Αγγελ. Αραβαντινού, Παθολόγος ε., (Aggeliki.Aravadinou@gmail.com).
 
 
 
Μία διπλή–τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη στην οποία συμμετείχαν 193 γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών, οι οποίες σχεδίαζαν να μείνουν έγκυες. Όλες οι συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 50 nmol/L (μέση τιμή 43 nmol/L), ποσότητα η οποία θεωρείται οριακά ανεπαρκής.
Οι γυναίκες τυχαιοποίηθηκαν σε  ομάδες οι οποίες ελάμβαναν είτε 70 mg (2,800 IU) βιταμίνης D, είτε 35 mg (1,400 IU) βιταμίνης D, ή ένα εικονικό σκεύασμα όμοιο της βιταμίνης, πριν από τη σύλληψη και 16 εβδομάδες μετά τον τοκετό.Tα κύρια αποτελέσματα αφορούσαν τα επίπεδα της βιταμίνης D, το βάρος γέννησης, τη γονιμότητα και τις επιπλοκές.
Στις ομάδες θεραπείας, τα επίπεδα της βιταμίνης D εμφάνιζαν αύξηση η οποία ήταν δοσοεξαρτώμενη και ανταποκρίνονταν στη θεραπεία (p=0.001). 108 γυναίκες συνέλαβαν (56%)  εντός 12 μηνών μετά την τυχαιοποίηση: 41 (38%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 31 (29%) στην ομάδα των 70 mg, και 36 (33%) στην ομάδα των 35 mg.
Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, τα 35 mg βιταμίνης D δεν επηρέασαν σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης. (HR 0.79; 95% CI 0.48-1.28). Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε, οι πιθανότητες σύλληψης ήταν σημαντικά λιγότερες στην ομάδα των 70 mg (HR 0.52; 95% CI 0.31-0.87).
Το βάρος γέννησης δεν διέφερε σημαντικά ανάμεσα στις ομάδες που ελάμβαναν D και την ομάδα που ελάμβανε εικονικό φάρμακο. Επιπλοκές κατά τον τοκετό συμπεριλαμβανομένου της προεκλαμψίας και της αιμορραγίας μετά τον τοκετό ήταν σημαντικά πιο συχνές στην ομάδα που ελάμβανε εικονικό φάρμακο σε σύγκριση με τις ομάδες που ελάμβαναν θεραπεία (52% έναντι 23%, P=0.005). Η μελέτη δε βρήκε διαφορές σε σχέση με άλλες επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό, αποβολή, διαβήτη κύησης και λοιμώξεις.
Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συχνά ανευρίσκονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D τα οποία και συνδέονται με χαμηλό βάρος γέννησης, μειωμένη γονιμότητα και δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη επιβεβαιώνει αποτελέσματα προγενέστερων μελετών τα οποία είχαν δείξει ότι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Αυτό προκαλεί σημαντική ανησυχία για την υπέρμετρη χρήση υψηλών δόσεων βιταμίνης  D από κάποιες ομάδες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική.
Οι μεταβολίτες της βιταμίνης D είναι βιολογικά ενεργές ενώσεις, τα επίπεδα των οποίων είναι ρυθμισμένα εντός πολύ στενών ορίων. Για το λόγο αυτό, το να ξεπεραστούν αυτά τα όρια με τη χορήγηση μεγάλων δόσεων βιταμίνης D δεν είναι συνετό.  Τα παραπάνω ενισχύουν την άποψη ότι τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αποκατασταθούν αλλά και να διατηρηθούν με τη χορήγηση 400-800 IU ημερησίως, δοσολογία που δε συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες. 
Οι ερευνητές συμπεραίνουν :  "Τα ευρήματά μας εφιστούν την προσοχή στις πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης D σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Είναι φυσικά πολύ σημαντικό να αποφύγουμε την έλλειψη βιταμίνης D στις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες. Για τις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D, θα πρέπει να συστήνεται μία δόση  10 micrograms (400 IUs) την ημέρα, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές καταστάσεις και ανεπιθύμητα συμβάντα που οφείλονται στην έλλειψη της βιταμίνης D."
To Ινστιτούτο Ιατρικής των Η.Π.Α. προτείνει of 600 IU βιταμίνης D ημερησίως για τους άνδρες και τις γυναίκες, συμπεριλαμβάνοντας τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Το ινστιτούτο προτείνει 800 IU ημερησίως για άνδρες  και γυναίκες πάνω από 70.
 
Πηγή = European Calcified Tissue Society
Rasmussen GB, et al "Vitamin D supplements deliver safer births but reduce fertility" ECTS 2016; AbstractOC3.3.