12-04-2016

Ποιά γονίδια επηρεάζουν την βιταμίνη D; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Ποιά γονίδια επηρεάζουν την βιταμίνη D;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους και να εξασθενίσει το ανοσολογικό σύστημα το οργανισμού.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kuopio στην Φινλανδία διαπίστωσαν ότι μελετώντας την έκφραση των γονιδίων της βιταμίνης D κατά η διάρκεια της χορήγησής της, μπορούν να ξεχωρίσουν ποιά άτομα θα ωφεληθούν από την θεραπεία με βιταμίνη D και ποιά όχι. Ακόμη παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της Ιντερλευκίνης 6, μιας κλασικής φλεγμονώδους κυτταροκίνης, αυξάνουν όταν μειώνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα.
Στην απέναντι χώρα, την Δανία και στο Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφής ερευνητές αφού μελέτησαν 25 διαφορετικές παραλλαγές γονιδίων διαπίστωσαν ότι δύο γονίδια το  CYP2R1 και το  GC επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα. Ακόμη απέδειξαν ότι η βιταμίνη D των ατόμων αυτών ευρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα στο τέλος του καλοκαιριού, δεν ανέρχεται κατά την διάρκεια του χειμώνα ακόμη και εάν τρώνε τροφές ενισχυμένες με βιταμίνη D και τέλος η βιταμίνη D δεν ανέρχεται ακόμη και μετά τεχνητή ακτινοβολία UVB.
 
 
Πηγή = Carsten Carlberg, Sabine Seuter, Vanessa D. F. de Mello, Ursula Schwab, Sari Voutilainen, Kari Pulkki, Tarja Nurmi, Jyrki Virtanen, Tomi-Pekka Tuomainen, Matti Uusitupa.Primary Vitamin D Target Genes Allow a Categorization of Possible Benefits of Vitamin D3 Supplementation.PLoS ONE, 2013; 8 (7): e71042 DOI