29-03-2016

Ηλιοθεραπεία και μακροζωία. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Ηλιοθεραπεία και μακροζωία.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Στο περιοδικό Journal of Internal Medicine του Μαρτίου 2016 δημοσιεύθηκε μία μελέτη από την Σουηδία κατά την οποία διερευνήθηκε εάν η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για τις περισσότερες αιτίες θανάτου και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και παράδοξο συγχρόνως.
Μελετήθηκαν 29,518  Σουηδές γυναίκες από την κοόρτη της νοτίου Σουηδίας για το μελάνωμα , οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 20 έτη. Η ανάλυση των δεδομένων κατέδειξε ότι οι γυναίκες που συνήθιζαν να κάνουν ηλιοθεραπεία ή να έχουν δραστηριότητες με έκθεση στον ήλιο παρουσίαζαν αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και ελάττωση των καρδιακών νοσημάτων όπως και των θανάτων λόγω μη καρκινικών / μη καρδιακών νοσημάτων ακόμα και εάν βρίσκονταν σε υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. 
Εάν το θετικό αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο που καταδείχθηκε σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης προκαλείται από την βιταμίνη D , από κάποιον άλλο μηχανισμό που σχετίζεται με την ακτινοβολία UV ή από κάποιον άλλο παράγοντα δεν είναι γνωστό και πρέπει να μελετηθεί.
Συμπερασματικά λοιπόν σε αυτή τη μελέτη κατεδείχθη ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιολογικά νοσήματα και μη καρκινικά/μη καρδιολογικά νοσήματα ελαττώθηκε με την έκθεση στον ήλιο, αυξήθηκαν όμως οι θάνατοι  λόγω καρκίνου, πιθανόν σαν αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Το εύρημα αυτό, ότι δηλαδή η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για τους θανάτους όλων των αιτίων ίδιας σοβαρότητας, όπως το κάπνισμα, είναι κάτι καινούργιο, αλλά σε συμφωνία  με τις συστηματικές ανασκοπήσεις σχετικά με την βιταμίνη D και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η απόλυτη διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης πάντως διέφερε ανάλογα με την ηλικία και  το κάπνισμα. Για παράδειγμα, υπολογίστηκε ότι οι καπνίστριες ηλικίας περίπου 60 ετών  με την υψηλότερη έκθεση στον ήλιο είχαν τουλάχιστον 2 χρόνια περισσότερο μακροζωία από τις καπνίστριες που απέφευγαν τον ήλιο.
 
Πηγή: P. G. Lindqvist, E. Epstein, K. Nielsen, M. Landin-Olsson, C. Ingvar, H. Olsson. Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort. Journal of Internal Medicine, 2016; DOI:10.1111/joim.12496