29-03-2016

Χάπια Αντι-Γήρανσης: Νέα Ενθαρρυντική Μελέτη. Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, (ermovirus@gmail.com)

Χάπια Αντι-Γήρανσης: Νέα Ενθαρρυντική Μελέτη.
Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, (ermovirus@gmail.com)
 
 
 
Η συνεχής προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να λύσει το πρόβλημα της γήρανσης οδήγησε σε μία μελέτη του 2009 βασισμένη στη ραπαμυκίνη η οποία έδειξε ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να αυξήσει το χρόνο ζωής σε ποντίκια. Από τότε, μελέτες που αναφέρονταν στις μεταβολικές παρενέργειες της ραπαμυκίνης δεν κατέστησαν σαφές ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για μακροχρόνια χορήγηση. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging, έδειξε ότι οι παρενέργειες στο μεταβολισμό των πιθήκων (marmosets) ήταν ελάχιστες μετά από συνεχή και χρόνια χρήση ραπαμυκίνης.
Η μελέτη αυτή που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Texas, είναι η πρώτη που εστιάζεται στις μεταβολικές συνέπειες της χορήγησης ραπαμυκίνης σε υγιή πρωτεύοντα. Εκτός από τις μεταβολικές λειτουργίες οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ραπαμυκίνη ήταν καλά ανεκτή από τους πιθήκους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η αρχική μελέτη σε πιθήκους ως μοντέλο για την ανθρώπινη γήρανση επέτρεψε την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας νέας θεραπείας που είχε εναθαρρυντικά αποτελέσματα σε άλλα ζωικά μοντέλα για την αύξηση του προσδόκιμου υγείας και ζωής. 
Λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής 2,7 εκατομμύρια δολλάρια προσφέρθηκαν στο Barshop Institute από το National Institute on Aging για να χρηματοδοτηθεί μία νέα μελέτη που θα εξετάσει τα αποτελέσματα της ραπαμυκίνης στο προσδόκιμο επιβίωσης και στην υγιή γήρανση για μία ομάδα πιθήκων που έχουν φτάσει ήδη στη μέση ηλικία.
Ο Dr. Adam Salmon, κύριος ερευνητής στη νέα μελέτη, υποστηρίζει ότι αυτές οι μελέτες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για νέες προσεγγίσεις στην καθυστέρηση εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και στη βελτίωση της υγιούς γήρανσης σε ανθρώπους, μέσω φαρμακευτικής αναστολής των mTOR (μηχανιστικός στόχος της ραπαμυκίνης).
 
Πηγή
1. "Collaborative Study Shows Promising Safety Results for Anti-Aging Drug", Texas Biomedical Research Institute, 9/2/2016
http://www.txbiomed.org/news-press/detail/news/2016/02/09/collaborative-study-shows-promising-safety-results-for-anti-aging-drug