23-02-2016

Ουρικοδιουρητικά. Η μεγάλη επιστροφή. Lesinurad! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Ουρικοδιουρητικά. Η μεγάλη επιστροφή. Lesinurad!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Προ 4ετίας είχα γράψει ένα άρθρο, σε αυτόν τον Ιστότοπο, στην ενότητα Ουρική Νόσος, σχετικό με το Lesinurad, ένα καινούργιο ουρικοδιουρητικό τότε,  σε αρχικές φάσεις κλινικών δοκιμών. Πρόσφατα το φάρμακο αυτό με το εμπορικό όνομα ZURAMPIC® εγκρίθηκε για κυκλοφορία στην αγορά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και (την περασμένη εβδομάδα) στην Ευρώπη.
Η φαρμακευτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το φάρμακο είναι η γνωστή AstraZeneca και η θυγατρική της εταιρεία, η οποία και ανακάλυψε το φάρμακο, είναι η Ardea Biosciences, η οποία ασχολείται ειδικά με την ουρική νόσο και ήδη μελετά και άλλα σχετικά μόρια για την θεραπεία της νόσου, όπως το RDEA3170.
Είναι γνωστό ότι στα κύτταρα των σωληναρίων του νεφρού υπάρχει ένας μεταφορέας ουρικού οξέος που ονομάζεται URAT1  που είναι υπεύθυνος για την επαναρρόφηση του, από τα ούρα στο αίμα. Το Lesinurad καταργεί την δράση αυτού του μεταφορέα με αποτέλεσμα το ουρικό οξύ να μην επαναρροφάται και να αποβάλλεται σε μεγάλες ποσότητες από τα ούρα. Ετσι μειώνεται βαθμιαία η συγκέντρωσή του και στο αίμα με αποτέλεσμα την θεραπεία της χρόνιας υπερουριχαιμίας. Πιστεύεται ότι το Lesinurad μειώνει ακόμη την δράση και ενός άλλου μεταφορέα οργανικών ανιόντων στην ίδια περιοχή, του ΟΑΤ 4 ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ουρικοδιούρηση. Τα παλαιά ουρικοδιουρητικά (σουλφινπυραζόνη, προβενεσίδη κα), δρούσαν αναστέλλοντας την δράση και των άλλων δύο ουρικομεταφορέων, του ΟΑΤ 1 και του ΟΑΤ 3, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την απορρόφηση και άλλων οργανικών ανιόντων όπως και φαρμάκων και να προκύπτουν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που βαθμιαία καταργήθηκαν.
Η αποτελεσματικότητα και η ανεκτικότητα του Lesinurad δοκιμάσθηκε σε τρεις διπλές τυφλές πολυκεντρικές μελέτες σε 1537 ασθενείς (CLEAR1, CLEAR2 and CRYSTAL), με πολύ καλά αποτελέσματα,  ιδιαίτερα όταν συνδυάζονταν με κάποιο ουρικοστατικό. όπως η Αλλοπουρινολη ή η Φεμπουξοστάτη. Από πλευράς ασφάλειας, στις ίδιες μελέτες, δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Παρόλα αυτά τόσο η FDA, όσο και η EMEA, ζήτησαν μετεγκριτική μελέτη για να εξασφαλισθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια του φαρμάκου στο επίπεδο της νεφρικής λειτουργίας και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Τα τελευταία 8 χρόνια υπάρχει μια εντυπωσιακή έξαρση του ενδιαφέροντος για την ουρική νόσο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μελέτη των καινούργιων, αποτελεσματικών και μη τοξικών φαρμάκων, όπως το Febuxostat και το Lesinurad. Η διεθνής ιατρική κοινότητα αρχίζει να πείθεται ότι το πρόβλημα της νόσου δεν είναι οι κρίσεις της ουρικής αρθρίτιδας, όπως πίστευαν τους προηγούμενους αιώνες, αλλά η προοδευτική συνάθροιση του ουρικού μονονατρίου σε όλους τους ιστούς του σώματος, γεγονός που προκαλεί σημαντικές και επικίνδυνες για την ζωή συννοσηρότητες όπως είναι πχ η υπέρταση και η νεφρική ανεπάρκεια. Ελπίζω ότι ο θεραπευτικός συνδυασμός των δύο καινούργιων φαρμάκων, που απότι φαίνεται επιλύει το πρόβλημα της χρόνιας ασυμπτωματικής ή μη υπερουριχαιμίας, θα μπει σύντομα στην καθημερινότητα όλων των συναδέλφων, βελτιώνοντας έτσι την προληπτική αντιμετώπιση μιας σειράς σοβαρών παθήσεων του καρδιαγγεικού συστήματος και των νεφρών.
 
 
Πηγές: Οι Ιστότοποι της FDA και της ΕΜΕΑ.