16-02-2016

Τελικά όλα οφείλονται στα γονίδια! Ακόμη και ο πόνος της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Τελικά όλα οφείλονται στα γονίδια! Ακόμη και ο  πόνος της Οστεοαρθρίτιδας των γονάτων!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmai.com).
 
 
 
H συμπτωματική Χρόνια Οστεοαρθρίτιδα των γονάτων αρχίζει να αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τους κύριους στόχους της σύγχρονης θεραπευτικής, αφενός διότι προσβάλλει το 40% περίπου των ατόμων πάνω από 60 ετών, αφετέρου διότι ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα, δηλαδή με την χειρουργική αντικατάσταση των προσβεβλημένων αρθρώσεων, κοστίζει υπερβολικά στα ήδη ανεπαρκή οικονομικά των διαφόρων ταμείων υγείας, των πλουσίων ή μη κρατών.
Το βασικό θεραπευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο χρόνιος πόνος και η δυσκαμψία που παρουσιάζουν οι πάσχοντες, είναι τόσο έντονος, ώστε επηρεάζει σημαντικά την κινητικότητα και την ποιότητα της ζωής τους.
Εχουν γίνει αρκετές μελέτες που προσπαθησαν να συνδέσουν την ένταση και την χρονιότητα του πόνου με το γονιδιακό υπόστρωμα των ασθενών, έτσι ώστε να να ταξινομηθούν με περισσότερο «προσωπικά» κριτήρια, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν ήταν ιδιαίτερα σαφή.
Πρόσφατα όμως μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε στο Scandinavian Journal of Pain μια ενδιαφέρουσα εργασία η οποία τελικά απέδειξε ότι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια Οστεοαρθρίτιδα γονάτων και έχουν κάποια αλλύλια  των γονιδίων του COMT (catechol-O-methyltransferase) όπως το rs4680 και του  OPRM1 ( mu-opioid receptor), όπως το rs1799971, παρουσιάζουν μεγαλύτερη έξαρση στον πόνο, μετά από την καθημερινή φυσική δραστηριότητα, από ασθενείς που δεν έχουν τον αντίστοιχο γονότυπο.
Τα ευρήματα αυτά ίσως βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του πόνου στην Οστεοαρθρίτιδα των γονάτων αλλά και στην  καλύτερη "στοχοποίηση" των ασθενών στις  μελλοντικές θεραπείες.
 
 
Πηγή = Martire LM  et al., COMT and OPRM1 Genotype Associations with Daily Knee Pain Variability and  Activity Induced Pain. Scand J Pain. 2016 Jan 1;10:6-12.