07-12-2015

Μία Selfie Που Θα Σου Σώσει Τη Ζωή! - Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος (ermovirus@gmail.com)

Μία Selfie Που Θα Σου Σώσει Τη Ζωή!
Ερμής Γεωργιάδης, Mοριακός Βιολόγος (ermovirus@gmail.com)
 
 
 
 
Το μελάνωμα είναι η πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος. Αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, το 5ετές προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι 97%, το οποίο πέφτει στο 15%, αν εκδηλωθούν μεταστάσεις. Ο πιο εύκολος τρόπος για να προλάβει κανείς το μελάνωμα είναι να προσέχει το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και τα σχήματα που εμφανίζουν οι σπίλοι στο σώμα. Τη διαδικασία αυτή έρχεται να απλοποιήσει το MoleMapper, μία δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη στο iTunes, που επιτρέπει στον χρήστη να χαρτογραφεί, να μετρά και να ελέγχει σπίλους με τη βοήθεια της φωτογραφικής κάμερας του iPhone του και με την αποστολή των εικόνων αυτών σε ένα γιατρό.
 
Το MoleMapper χρησιμοποιεί ένα διαδραστικό περιβάλλον όμοιο με το Apple Maps το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν πινέζες για να χαρτογραφήσουν κάθε σπίλο. Αφού ο χρήστης φωτογραφίσει το σπίλο από κοντά, η εφαρμογή συγκρίνει τις διαστάσεις του με σημεία αναφοράς (π.χ. νομίσματα) και ειδοποιεί το χρήστη για αλλαγές που σηματοδοτούν κακοήθεια.
 
Εικόνες και στοιχεία από τους σπίλους καταχωρούνται (χωρίς προσωπικά στοιχεία) από τις μη-κερδοσκοπικές εταιρείες βιοιατρικής OHSU και Sage Bionetworks για να στοιχειοθετήσουν μία μελέτη βασισμένη στην εφαρμογή αυτή, η οποία θα ιχνηλατεί ποσοτικά τους σπίλους για να ανιχνεύει έγκαιρα το μελάνωμα. Όλοι οι χρήστες της εφαρμογής ενθαρρύνονται να πάρουν μέρος στη μελέτη και οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τη μελέτη ενός μεγάλου αριθμού εικόνων σπίλων από πολλούς χρήστες θα αναπτύξουν νέους τρόπους αξιολόγησης και θεραπείας τους. 
 
Το MoleMapper είναι η τελευταία προσθήκη στο ResearchKit της Apple, ένα ανοιχτό σύστημα σχεδιασμένο να βοηθά τους ερευνητές να επεκτείνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε μελέτες ως να συγκεντρώνουν περισσότερο αξιόπιστα στοιχεία. Όπως είναι φυσικό, η επιτυχία του MoleMapper εξαρτάται άμεσα από την ευρεία συμμετοχή γιατί μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε διαθέτει ένα iPhone και μια σύνδεση στο Internet.
 
 
 
 
Πηγή
 
1. Swartz A. “A Selfie Could Save Your Life”. Popular Science. 28/10/2015
http://www.popsci.com/selfie-could-save-your-life
2. Mole Mapper Melanoma Study App
https://itunes.apple.com/us/app/mole-mapper-melanoma-study/id1048337814?mt=8