01-12-2015

Νέο Υλικό Καταπολεμά την Τερηδόνα των Οδοντικών Εμφυτευμάτων - Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος (ermovirus@gmail.com)

Νέο Υλικό Καταπολεμά την Τερηδόνα των Οδοντικών Εμφυτευμάτων
Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, (ermovirus@gmail.com)
 
 
 
 
Η κατασκευή «ανταλλακτικών» για διάφορα μέρη του σώματος είναι ένας από τους πολλούς τομείς στους οποίους φαίνεται η τεράστια δυναμική της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing). Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται και τα οδοντικά εμφυτεύματα και εφόσον η νέα έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία ολοκληρωθεί, τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα δόντια θα παρουσιάζουν το επιπλέον πλεονέκτημα να μπορούν να καταστρέφουν το 99% των βακτηρίων με τα οποία έρχονται σε επαφή.
 
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Andreas Hermann ανέπτυξε μία διαδικασία παραγωγής τρισδιάστατα εκτυπωμένων δοντιών και συνδέσμων που μπορούν να καταστρέφουν βακτήρια χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τύπο αντιμικροβιακής ρητίνης. Για να δημιουργήσουν τη νέα ρητίνη, οι ερευνητές συνδύασαν άλατα αμμωνίου με αντιμικροβιακές ιδιότητες με κοινή οδοντική ρητίνη. Το θετικό φορτίο των αλάτων αμμωνίου προσδίδει στη ρητίνη τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες διασπώντας τις αρνητικά φορτισμένες μεμβράνες των βακτηρίων με αποτέλεσμα τη λύση τους. Κατόπιν, το παραγόμενο μίγμα υπέστη σκλήρυνση με υπεριώδη ακτινοβολία και τοποθετήθηκε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ώστε να τυπωθούν νέα δείγματα δοντιών.
 
Για να ελέγξουν την αντιμικροβιακή δυναμική της ρητίνης οι ερευνητές εφάρμοσαν στα εκτυπωμένα δόντια ένα μίγμα σάλιου και βακτηρίων Streptococcus mutans τα οποία καταστρέφουν τα δόντια και ανακάλυψαν ότι το υλικό μπορούσε να καταστρέψει το 99% των βακτηριακών αποικιών που είχαν αναπτυχθεί. Ο Hermann δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ότι παρ’ ότι το υλικό αυτό μπορεί να σκοτώσει βακτήρια με την επαφή, δεν είναι επιβλαβές για τα ανθρώπινα κύτταρα.
 
Παρ’ όλα αυτά, σε μία αξιολόγηση της μελέτης, υπογραμμίστηκε ότι μπορεί τα νέα «αντιμικροβιακά» δόντια να περιορίζουν τις στοματικές λοιμώξεις και να διατηρούν στη θέση τους τα οδοντικά εμφυτεύματα αλλά ταυτόχρονα μπορεί να καταστρέφουν και βακτήρια που προστατεύουν τον άνθρωπο από επιβλαβή παθογόνα.
 
Μέχρι τώρα, το υλικό αυτό είναι σε πρωτότυπη μορφή και είναι αναγκαία η επιπρόσθετη αξιολόγησή του πριν να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υλικό αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλους ιατρικούς τομείς όπως η ορθοπεδική αλλά και εκτός ιατρικού χώρου όπως ο καθαρισμός του νερού, η συσκευασία τροφίμων και τα παιδικά παιχνίδια.
 
 
 
 
Πηγή
 
1. Camdir J. “3D printed teeth kill bacteria”. 1/11/2015. gizmag.com http://www.gizmag.com/3d-printer-teeth-kill-bacteria/40161/?li_source=LI&li_medium=default-widget
2. Jun Yue et al. “3D-Printable Antimicrobial Composite Resins”. 9/10/2015 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.201502384/abstract;jsessionid=5DAC4DB21467F110DA0BCE26D25EDF4D.f03t02