22-09-2015

Μελατονίνη και Χρόνιος πόνος. Τα πρώτα βήματα για την δημιουργία ενός νέου αναλγητικού φαρμάκου. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Μελατονίνη και Χρόνιος πόνος.
Τα πρώτα βήματα για την δημιουργία ενός νέου αναλγητικού φαρμάκου.  
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης.  Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com). 
 
 
 
H  Μελατονίνη  είναι μια γνωστή νευροορμόνη  των θηλαστικών, η οποία δρα στον εγκέφαλο, διαμέσου  των  δύο υποδοχέων της, του ΜΤ1 και του ΜΤ2, ρυθμίζοντας  σημαντικές βασικές λειτουργίες  του οργανισμού, όπως είναι  ο κιρκαδιανός ρυθμός και ο ύπνος, αλλά  και συμμετέχοντας  στην εκδήλωση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος.  
Ερευνητές από το  Ψυχιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου  McGill's κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι ενεργοποιώντας, σε πειραματόζωα, με κάποια νέα ουσία, την UCM924, μόνο τον υποδοχέα ΜΤ2 της Μελατονίνης, προκαλούσαν διέγερση των νευρώνων που καταστέλλουν τον πόνο και ταυτόχρονη καταστολή των νευρώνων που διεγείρουν τον πόνο. Η δράση της ουσίας αυτής εντοπιζόνταν στην periaqueductal grey του εγκεφάλου.
Στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι η ίδια ουσία, η UCM924,  μπορούσε σε μεγαλύτερες δόσεις να θεραπεύσει και την αϋπνία, που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που συνοδεύουν τον χρόνιο πόνο και μάλιστα σε ποσοστό που ξεπερνά πολλές φορές το 50% των περιπτώσεων. 
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η Μελατονίνη, που κυκλοφορεί στην αγορά, δεν μπορεί να έχει παυσίπονη δράση διότι διεγείρει και τους δύο υποδοχείς, ΜΤ1 και ΜΤ2, οι οποίοι έχουν στην περίπτωση του πόνου αντίθετες δράσεις.
 
 
Πηγή 
Martha Lopez-Canul, Enza Palazzo, Sergio Dominguez-Lopez, Livio Luongo, Baptiste Lacoste, Stefano Comai, Debora Angeloni, Franco Fraschini, Serena Boccella, Gilberto Spadoni, Annalida Bedini, Giorgio Tarzia, Sabatino Maione, Vinicio Granados-Soto, Gabriella Gobbi., Selective melatonin MT2 receptor ligands relieve neuropathic pain through modulation of brainstem descending antinociceptive pathways, Pain, doi: 10.1097/01.j.pain.0000460311.71572.5f, published February 2015.