25-08-2015

Η ανοσολογική αντίδραση του ατόμου ελέγχεται από τον κιρκαδιανό ρυθμό του!(E). Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

Η ανοσολογική αντίδραση του ατόμου ελέγχεται από τον κιρκαδιανό ρυθμό του!(E).
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)
 
 
 
Σχεδόν όλοι οι οργανισμοί έχουν αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς με στόχο την βελτίωση της επιβίωσης τους. Ενας από αυτούς είναι ο κιρκαδιανός ρυθμός που επηρεάζει τα βιολογικά συστήματα του ανθρώπου με έκκριση νευρο-ορμονών ανάλογα με την ένταση του φωτός. Μελέτες έδειξαν ότι διαταραχές της καθημερινής ρουτίνας, όπως πχ τα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, πλην του jet lag που προκαλούν, επηρεάζουν αρνητικά και τη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος. Νόσοι με έντονη διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος όπως πχ η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή μια λοίμωξη, παρουσιάζουν την μεγαλύτερη έξαρση τις νυκτερινές ώρες.
Μια καινούργια μελέτη σε επίμυες έδειξε ότι η δραστηριότητα των υποδοχέων TLR9 (Toll like receptors 9), εξαρτάται από το ημερήσιο φώς και είναι μικρότερη στις 19.00 το βράδυ και μεγαλύτερη στις 07.00 το πρωϊ. Επομένως μικροβιακή μόλυνση που θα γίνει τις βραδυνές ώρες είναι πολύ πιο έντονη και πολύ πιο επικίνδυνη από αυτή που θα γίνει το πρωϊ.
Πιο ειδικά τα πειραματόζωα που εκτίθενται σε μια λοίμωξη στις 19.00 πεθαίνουν νωρίτερα (31 ώρες έναντι 45 ώρες, p0.05), παρουσιάζουν εντονότερη κλινική δραστηριότητα (p0.001) και μεγαλύτερη υποθερμία (p0.01), από αυτά που εκτίενται στη