28-07-2015

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη νεανικής αρθρίτιδας. Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται
με την ανάπτυξη νεανικής αρθρίτιδας.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
 
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, διερευνά τη σχέση μεταξύ της συχνής χρήσης αντιβιοτικών στα παιδιά και του κινδύνου ανάπτυξης νεανικής αρθρίτιδας. 
Υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι σε πολλές περιπτώσεις (ακόμα και έως 50%) συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού σε παιδιά, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. 
Από την άλλη μεριά, οι μηχανισμοί που εκλύουν την έναρξη της φλεγμονής στη νεανική αρθρίτιδα δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Γενετικοί (γονιδιακοί) παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί, ενώ πιστεύεται ότι ενοχοποιούνται και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον στη σχέση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία, τη διαταραχή του μικροβιώματος και την ανάπτυξη νεανικής αρθρίτιδας.
Στην υπό συζήτηση μελέτη, οι Horton και συν. από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick, NJ, μελέτησαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων The Health Improvement Network (THIN), UK. Mελετήθηκαν δεδομένα από 450000 παιδιά, από τα οποία 152 είχαν διαγνωσθεί με νεανική αρθρίτιδα, και συγκρίθηκαν με παρόμοιο σε φύλο και ηλικία πληθυσμό παιδιών χωρίς αρθρίτιδα.
Τα παιδιά που είχαν λάβει αντιβιοτικά για λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είχαν έως και 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης νεανικής αρθρίτιδας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, και μάλιστα ο κίνδυνος ανέβαινε ανάλογα με τη συχνότητα λήψης αντιβιοτικών. Δεν ανιχνεύτηκε παρόμοιος κίνδυνος που να σχετιζόταν με τη λήψη αντιικών ή αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
Βέβαια, μόνο 1 στα 1000 παιδιά που είχαν πάρει αντιβιοτικά ανέπτυξαν αρθρίτιδα, γεγονός που δείχνει ότι σαφώς παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Ίσως μάλιστα, λένε οι συγγραφείς, η συχνή εμφάνιση λοιμώξεων ακόμα και πριν από την εμφάνιση της αρθρίτιδας ίσως να είναι ένας πρώιμος δείκτης ανοσιακής διαταραχής. 
Η πιθανή εξήγηση ότι η συχνή χρήση αντιβιοτικών ίσως προδιαθέτει σε αυτοανοσία πιθανότατα σχετίζεται με τη διαταραχή του μικροβιώματος, ιδίως στο έντερο, καθώς είναι γνωστό ότι και στους ενήλικες η διαταραχή του ενετρικού μικροβιώματος σχετίζεται με την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών της συσχέτισης μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και κινδύνου ανάπτυξης νεανικής αρθρίτιδας.
 
 
Πηγή = Pediatrics. 2015 Jul 20. pii: peds.2015-0036. [Epub ahead of print]
Antibiotic Exposure and Juvenile Idiopathic Arthritis: A Case-Control Study.
Horton DB, Scott F, Haynes K, Putt ME, Rose CD, Lewis JD, Strom BL