23-06-2015

Ενδιαφέρον! Μόλις εγκρίθηκαν τα καινούργια αντιχοληστερινικά φάρμακα, άρχισαν οι δημοσιεύσεις για νέες παρενέργειες των παλαιών (στατινών κλπ). Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Ενδιαφέρον! Μόλις εγκρίθηκαν τα καινούργια αντιχοληστερινικά φάρμακα, άρχισαν οι δημοσιεύσεις για νέες παρενέργειες των παλαιών (στατινών κλπ).  
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Διάβαζα πριν μια εβδομάδα ότι μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, διαπίστωσε ότι τα άτομα που λαμβάνουν συστηματικά στατίνες ή φιμπράτες  παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα μνήμης ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα από την αρχή της λήψης τους. Οι συγγραφείς μάλιστα τονίζουν ότι πιθανόν αυτό να συμβαίνει και τους επόμενους μήνες αλλά ο σχεδιασμός της μελέτης ήταν τέτοιος που επέτρεπε να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα και με στατιστική σημαντικότητα μόνο τον πρώτο μήνα.
Το άρθρο αυτό παρόλο που είναι για την ώρα μοναδικό, έκανε μεγάλη εντύπωση και όλοι οι μεγάλο διαδικτυακοί τόποι το δημοσίευσαν αμέσως. 
Συνεχίζοντας όμως την καθημερινή μου περιήγηση στη διεθνή βιβλιογραφία εντόπισα και ένα άλλο άρθρο το οποίο πιθανόν να έχει κάποια σχέση με το πρώτο.
Η επιτροπή εγκρίσεων της FDA έδωσε τελικά την έγκρισή της για δύο καινούργια φάρμακα που μειώνουν μόνο την LDL και φαρμακολογικά δεν έχουν καμμία σχέση με όλα τα παλαιά αντιχοληστερινικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν ειδικά το PCSK9 και είναι το alirocumab (Praluent) και το evolocumab (Repatha) και μειώνουν την LDL κατά 50% περίπου.
Οπως φαίνεται από το όνομά τους και τα δύο είναι μονοκλωνικά αντισώματα και ο ασθενής που θα αποφασίσει να πάρει κάποιο από αυτά, θα πρέπει να κάνει μια υποδόρια ένεση τον μήνα, εάν θέλει και μόνος του.
Ολα αυτά είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα το μόνο πρόβλημα είναι ότι το κόστος των φαρμάκων αυτών υπολογίζεται στα 12.000 δολλάρια τον χρόνο για κάθε ασθενή. Ενα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσουν οι υπουργοί οικονομικών και υγείας πολλών ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών.
Η παραπάνω σύμπτωση μπορεί να είναι απλά σύμπτωση, αλλά επειδή το σχετικό σενάριο έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές σε φάρμακα του μυοσκελετικού συστήματος και ιδιαίτερα στα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή και τα αντιοστεοπορωτικά φάρμακα, επιτρέπεται να διατηρήσουμε κάποιες επιφυλάξεις για την αθωότητα του συμβάντος.
Μια διεθνής παροιμία λέει «Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση» και ο Βιργίλιος συμπληρώνει «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».
Πηγές =
Α)  Brian L. Strom, Rita Schinnar, Jason Karlawish, Sean Hennessy, Valerie Teal, Warren B. Bilker. Statin Therapy and Risk of Acute Memory Impairment. JAMA Internal Medicine, 2015; DOI:10.1001/jamainternmed. 2015.2092
Β) FDA Reports on Drugs June 2015.