15-06-2015

Σιγά-σιγά, οι Εγγλέζοι γιατροί μαθαίνουν την σημασία της πρόληψης στην Ιατρική!! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Σιγά-σιγά, οι Εγγλέζοι γιατροί μαθαίνουν την σημασία της πρόληψης στην Ιατρική!!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
Μια πρόσφατη μελέτη στο Ενωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι ενώ το σωτήριον έτος 2000 μΧ, μόνο το 7% των ασθενών που εξήρχοντο από τα Νοσοκομεία της Αγγλίας, μετά από πρόσφατο οστεοπορωτικό κάταγμα Ισχίου, ελάμβαναν κάποια μορφή αντιοστεοπορωτικής θεραπείας, δέκα χρόνια μετά, το 2000 μΧ, οι Εγγλέζοι συνάδελφοι συνειδητοποίησαν επιτέλους την σημασία της πρόληψης και το ποσοστό των ασθενών που λαμβάνουν αντιοστεοπορωτική θεραπεία μετά από κάταγμα Ισχίου, ανήλθε στο 46%. 
Στη μελέτη αυτή δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει; Το υψηλό επίπεδο Ιατρικής των Νοσοκομείων του Ενωμένου Βασιλείου, (όσο είναι ακόμη ενωμένο),  που διαφημίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για το δικό μας το ΕΣΥ; Το υψηλό επίπεδο γνώσης στην Οστεοπόρωση, αλλά και σε άλλες παθήσεις, των Εγγλέζων ιατρών, Καθηγητών και μη, που τριγυρνάνε σε κάθε διεθνές συνέδριο ή καλούνται κάθε τόσο στα τοπικά δικά μας συνέδρια, για να μας ενημερώσουν για την Οστεοπόρωση και την θεραπεία της, προτείνοντας, (ίσως από καθαρή σύμπτωση), να αντικαταστήσουμε τα υπάρχοντα φάρμακα με κάποια άλλα ακριβότερα; Χωρίς να μας λένε, ότι στην πατρίδα τους, οι ρυθμιστικές αρχές (NICE) έχουν υποβιβάσει τα τελευταία σε προτεραιότητα και αποδέχονται και αποζημιώνουν μόνο τα πιο φτηνά! 
Αλλά η μελέτη αυτή μας οδηγεί και σε άλλες γενικότερες σκέψεις:
1) Μήπως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η δουλική πολλές φορές συμπεριφορά δικών μας συναδέλφων, (ίσως από υπερβολική ευγένεια), που αποδέχονται ο,τιδήποτε λέγεται από  Αγγλοσάξωνες σαν θέσφατο και αξίωμα και ελάχιστες φορές έχω δει σε συνέδρια να σηκωθεί κάποιος να αμφισβητήσει σθεναρά τις απόψεις κάποιου προσκεκλημένου ξένου, ακόμα και όταν η διεθνής βιβλιογραφία τις αμφισβητεί έντονα από πολύ καιρό. Εδώ υπάρχει βέβαια και μια δικαιολογία για αρκετούς από εμάς. Διότι μπορείς να διαμαρτηρηθείς όταν έχεις καταλάβει τι λέει ο άλλος, δυστυχώς όμως τα αγγλικά μας ή δεν είναι τόσο καλά ή ο ομιλητής μιλάει μια γλώσσα που ομοιάζει αρκετά με τα αγγλικά, αλλά δεν είναι σαν αυτά που διδαχθήκαμε στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
2) Μήπως όμως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και η νοοτροπία κάποιων ασθενών, οι οποίοι για ψύλλου πήδημα, τρέχουν στα νοσοκομεία του Λονδίνου και των άλλων αγγλικών πόλεων, ξοδεύοντας τεράστια ποσά, σίγουροι ότι θα βρουν τους μάγους και φημισμένους γιατρούς. Βέβαια τις περισσότερες φορές επιστρέφουν άκρως ικανοποιημένοι, διότι οι συγκεκριμένοι γιατροί τους εξέτασαν λεπτομερώς, τους έκαναν δωρεάν περίεργες και δύσκολες εξετάσεις και τους έδωσαν δωρεάν και το σούπερ καινούργιο φάρμακο για την ασθένειά τους. Δεν γνωρίζουν βέβαια ότι έχουν μπει, από άγνοια τους, (διότι δεν κατάλαβαν τι υπέγραφαν), σε κάποιο πρωτόκολλο με πειραματικό φάρμακο, που δοκιμάζει  ο φημισμένος γιατρός, αμοιβώμενος πλουσιοπάροχα από κάποια φαρμακευτκή εταιρεία, και που κανείς δεν ξέρει ακόμη τα θεραπευτικά του αποτελέσματα ή τις παρενέργειες του.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη, αλλά δεν θέλω να δοθεί η εντύπωση ότι υποστηρίζω ότι στην Ελλάδα όλα είναι καλά και οι γιατροί και τα νοσοκομεία μας δουλεύουν σε ανεκτά επίπεδα. Και εδώ έχουμε πάρα πολλά και ανάλογα προβλήματα. Αλλά τουλάχιστον εδώ μπορούμε να διασταυρώσουμε κάποιες αμφισβητούμενες ιατρικές γνωματεύσεις εύκολα, γρήγορα και σχετικά φτηνά με κάποιους άλλους αντίστοιχους γιατρούς. Στην Αγγλία με ποιόν θα τις διασταυρώσεις; Με τον Χάρι Πότερ;
 
Πηγή = Klop C, Gibson-Smith D, Elders PJ, Welsing PM, Leufkens HG, Harvey NC, Bijlsma JW, van Staa TP, de Vries F.Anti-osteoporosis drug prescribing after hip fracture in the UK: 2000-2010, Osteoporos Int. 2015 May 12. [Epub ahead of print]