15-12-2014

Γενετικό Τεστ Κιτ Κυκλοφορεί Στη Βρετανική Αγορά με 125 Λίρες - Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος (ermovirus@gmail.com)

Γενετικό Τεστ Κιτ Κυκλοφορεί Στη Βρετανική Αγορά με 125 Λίρες
Ερμής Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος (ermovirus@gmail.com)

 

Η εταιρεία γενετικής 23andMe με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την έγκριση για την κυκλοφορία της ολοκληρωμένης Προσωπικής Υπηρεσίας Γονιδιώματος (Personal Genome Service) στη Μεγάλη Βρετανία. Η υπηρεσία αυτή, η οποία προσφέρει πάνω από 100 αναφορές με πληροφορίες για την υγεία, τα χαρακτηριστικά και την κληρονομικότητα, έλαβε την έγκριση από την Επιτροπή Ερευνητικής Δεοντολογίας, παρά την ισχύουσα ακόμη απαγόρευση από τον FDA στις ΗΠΑ.

«Η αποστολή της 23andMe είναι η διασφάλιση ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση, να κατανοήσουν και να κερδίσουν από το ανθρώπινο γονιδίωμα», δήλωσε η CEO της 23andMe Anne Wojcicki. «Η Μεγ. Βρετανία είναι πρώτη στον κόσμο όσον αφορά στη Γενετική και είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να προσφέρουμε ένα προϊόν ειδικά για τους Βρετανούς πελάτες».

Το τεστ κιτ (κόστος £125) δεν είναι διαγνωστικό αλλά ταυτοποιεί γονίδια συνδεδεμένα με κληρονομικές παθήσεις όπως η κυστική ίνωση, η νόσος του Αλτζχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Εκτός όμως από πληροφορίες για την υγεία τους, οι χρήστες μπορούν να μάθουν περισσότερα για κάποια κληρονομικά χαρακτηριστικά και το γενετικό τους παρελθόν.

Αρχικά, η υπηρεσία της 23andMe αναπτύχθηκε με στόχο να ανακαλύψει νέους γενετικούς δείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ταυτοποιήσουν νέες ασθένειες και θεραπευτικές επιλογές. Οι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν τις γενετικές πληροφορίες τους σε μία διαδικτυακή βάση δεδομένων που θα βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν νέες σχέσεις μεταξύ γονιδίων. Βάσει των στατιστικών της εταιρείας, ήδη 600.000 πελάτες επέλεξαν να συνεισφέρουν τις γενετικές πληροφορίες τους στην πλατφόρμα αυτή. Το Νοέμβριο του 2013 ο FDA απαγόρευσε στην εταιρεία να διαθέτει τα κιτ στην αμερικανική αγορά διότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις κρατικές οδηγίες όσον αφορά στα υλικά προώθησης. Αντίθετα, στη Μεγ. Βρετανία η εταιρεία τόνισε ότι δεν διαγιγνώσκει ασθένειες αλλά ταυτοποιεί μόνο γενετικούς δείκτες οι οποίοι μπορεί να προδιαθέτουν για κάποιες ασθένειες. Έτσι, οι πελάτες της εταιρείας στις ΗΠΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε στοιχεία κληρονομικότητας και δεδομένα χωρίς επεξεργασία ενώ στη Μεγ. Βρετανία και στον Καναδά είναι διαθέσιμες οι πλήρεις αναφορές.
Τα τεστ κιτ είναι ήδη διαθέσιμα προς παραγγελία από την 23andMe.co.uk. Τα δείγματα αποστέλλονται στην Ολλανδία για ανάλυση με τιμή που συμπεριλαμβάνεται στην υπηρεσία ενώ οι πελάτες της εταιρείας που μέχρι τώρα είχαν πρόσβαση μόνο σε στοιχεία για το γενετικό τους παρελθόν, μπορούν να δουν τις πλήρεις αναφορές υγείας και χαρακτηριστικών τους δωρεάν.

 

Πηγές

1. “23andMe approved to sell personal genetics kits in UK”, Wired, 2/12/2014
http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-12/02/23andme-uk-approval

2. https://www.23andme.com/en-gb/