27-06-2014

Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στο Internet για διάφορες θεραπείες! Παράδειγμα η σπονδυλοπλαστική. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος,myoskeletiko@gmail.com, (2/2014).

Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στο Internet για διάφορες θεραπείες! Παράδειγμα η σπονδυλοπλαστική.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος,myoskeletiko@gmail.com, (2/2014).
 
Οσο εξαπλώνεται το Internet και διαβάζεται από άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας, τόσο θα πρέπει όσοι ασχολούνται με αυτό και διακινούν τις όποιες ιατρικές πληροφορίες που δημοσιεύονται καθημερινά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών που αναπαράγουν. 
Για να μελετήσουν το θέμα αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve των ΗΠΑ, διάλεξαν το λήμμα «σπονδυλοπλαστική» και το αναζήτησαν στο Google. H σπονδυλοπλαστική είναι μια μέτριας βαρύτητας χειρουργική επέμβαση που συνίσταται στην ένεση εντός ενός σπονδύλου που έχει υποστεί οστεοπορωτικό ή άλλο κάταγμα, ειδικού τσιμέντου. Στόχος είναι η βελτίωση δομικά του σχήματος του σπονδύλου και η μείωση του τοπικού άλγους.
Ανευρέθησαν 105 ιστότοποι που ανέφεραν το θέμα. Αυτοί αξιολογήθηκαν σαν «εξαιρετικοί», «υψηλής ποιότητας», «μέτριοι», «χαμηλής ποιότητας» και «απαράδεκτοι», ανάλογα με την ποιότητα των συγγραφέων, τον χορηγό του ιστοτόπου, τον στόχο του ιστοτόπου και την βιβλιογραφία που πάνω της στηρίζοντο οι απόψεις των συγγραφέων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο 7 από τους 105 χαρακτηρίσθηκαν «εξαιρετικοί». Αλλοι 6 αξιολογήθηκαν σαν «υψηλής ποιότητας» και τέλος 11 ακόμη έλαβαν τον χαρακτηρισμό «μέτριοι». Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι το 57% από τους 105 ιστοτόπους ήταν από επικίνδυνοι έως απαράδεκτοι. Χαρακτηριστικό ήταν ότι από τους 105 μόνο 53% ανέφεραν τους πιθανούς κινδύνους της επέμβασης  και μόνο το 45% συζητούσαν πιθανές αντενδείξεις.
Τέλος, μόνο το 27% από αυτούς ανέφεραν σαν πηγή των πληροφοριών τους κάποιο από τα γνωστά ιατρικά περιοδικά του χώρου.
Το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης δείχνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σχέση ασθενούς-γιατρού για την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπευτικής αγωγής.
Αυτό όμως απαιτεί έναν πλήρως ενημερωμένο γιατρό πάνω στο συζητούμενο θέμα, αλλά και έναν ασθενή που θα εμπιστεύετε τις απόψεις του γιατρού και κάποια στιγμή θα τις εφαρμόζει. Η συζήτηση μεταξύ ημιμαθών και κουφών  δεν οδηγεί πουθενά.
 
Πηγή = T. Barrett Sullivan, Joshua T. Anderson, Uri M. Ahn, Nicholas U. Ahn. Can Internet Information on Vertebroplasty be a Reliable Means of Patient Self-education? Clinical Orthopaedics and Related Research®, 2013; DOI:10.1007/s11999-013-3425-5