H βιταμίνη D είναι μία από τις παλαιότερες ουσίες που δημιουργήθηκαν στη γη. Αρχικά ο σκοπός της ήταν να προστατεύσει τα όντα από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες που έστελνε ο ήλιος. Μετά, άρχισε να τους προσφέρει ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη ζωή τους, το ασβέστιο, το οποίο στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι παρεμβαίνει στη λειτουργία σχεδόν όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις και ενίοτε αποδείξεις, ότι η βιταμίνη D δεν προστατεύει τον άνθρωπο μόνο από την οστεοπόρωση, αλλά η παρουσία της προλαμβάνει και παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, σοβαρές νευρολογικές και ψυχιατρικές νόσους, διάφορους καρκίνους, καρδιαγγειακά προβλήματα, ενοχλητικές και ενίοτε επικίνδυνες λοιμώξεις ενώ επίσης αυξάνει σημαντικά και το προσδόκιμο επιβίωσης.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η βιταμίνη D βρίσκεται συνέχεια σαν τίτλος σε ΜΜΕ κάθε μορφής όπως και σε όλα τα ιατρικά περιοδικά, σε ιστότοπους και σε blogs. Μόνο το 2011 δημοσιεύθηκαν γι’ αυτή στο Pubmed πάνω από 1.000 ερευνητικές εργασίες ενώ ένα χρόνο μετά, το 2012, οι δημοσιεύσεις έφθασαν τις 3.600! Βέβαια πολλοί, που τους αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας, θα σκεφτούν ότι όλη αυτή η δημοσιότητα δεν είναι ούτε ουσιαστική, ούτε επιστημονικά χρήσιμη, αλλά γίνεται μόνο και μόνο για να πουλούν οι φαρμακοβιομηχανίες τα φάρμακά τους! Ίσως να έχουν δίκιο, εάν κάποιος σκεφτεί ότι οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων της βιταμίνης D που κυμαίνονταν γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια το 2005, εκτοξεύτηκαν στα 600 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

Από την άλλη πλευρά όμως, τόσοι επιστήμονες απ' όλα τα μέρη του κόσμου και από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στη γη που γράφουν όλες αυτές τις εργασίες είναι όλοι διεφθαρμένοι; Μέχρι το 2015 είχαν γίνει για τη βιταμίνη D τουλάχιστον 226 μεταναλύσεις μελετών ενώ μέχρι το Φεβρουάριο του 2017 έχει βρεθεί σε τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές μελέτες ότι η βιταμίνη D βελτιώνει 78 διαφορετικές παθήσεις! Γιατί άραγε καμιά άλλη ουσία δεν έχει δώσει τόσα θετικά αποτελέσματα σε τόσα πολλά οργανικά συστήματα;

Για όσους ενδιαφέρονται, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσουν προσωπική γνώμη για το θέμα, είναι να έρθουν σε επαφή με τα δεδομένα που υπάρχουν στο βιβλίο και, αφού σκεφτούν ψύχραιμα, να αποφασίσουν! Πιστεύω ότι οι 443 βιβλιογραφικές αναφορές που περιέχονται εδώ είναι χρήσιμες για να λύσετε και εσείς το γρίφο της βιταμίνης D.

Το βιβλίο όμως αυτό έχει και κάτι το διαφορετικό από όσα έχω γράψει μέχρι σήμερα. Παρ’ όλο που είναι γραμμένο βασικά για γιατρούς, αφορά και τους ασθενείς. Συγκέντρωσα δηλαδή όλες τις σχετικές ερωτήσεις που μου έχουν κάνει οι ασθενείς μου για τη βιταμίνη D και το ασβέστιο για πάνω από 30 χρόνια και έγραψα τις σχετικές απαντήσεις.
Νομίζω ότι τους το χρωστούσα!

Οσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το βιβλίο μπορούν να στείλουν ένα email στο myoskeletiko@gmail.com. 


Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος και Ερμής Α. Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος.