24-04-2024

Χορέψτε! Κωνσταντίνος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

Χορέψτε! Κωνσταντίνος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Δ/ντής Η΄Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

 

Γνωρίζετε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος; Πείτε τους να αρχίσουν να χορεύουν.

Ο χορός είναι αποτελεσματικός για την απώλεια λίπους σε άτομα που θέλουν να χάσουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό PLOS One.

Οι άνθρωποι που χόρευαν τακτικά έχασαν περίπου τέσσερα περισσότερα κιλά, συμπεριλαμβανομένων τριάμισι κιλών λίπους, χάνοντας επίσης ένα επιπλέον εκατοστό από τη μέση τους, από εκείνους που δεν χόρευαν.

Εκείνοι που χόρευαν τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 μήνες αποκόμισαν τα μέγιστα οφέλη. Και όσο περισσότερο αφήνονταν, τόσο το καλύτερο. Οι πιο δημιουργικές μορφές χορού οδήγησαν σε πιο έντονες βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι ο χορός μπορεί να είναι ευεργετικός για την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία. Μια μετα-ανάλυση του 2017 διαπίστωσε ότι ο χορός βελτίωσε σημαντικά τη σύσταση του σώματος, τους βιοδείκτες στις εξετάσεις αίματος και τη μυοσκελετική λειτουργία. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τον χορό με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής.

Τι κάνει τον χορό ξεχωριστό; Είναι μια άσκηση για ολόκληρο το σώμα, πιο εύκολη και πιο ευχάριστη από άλλα προγράμματα ασκήσεων. Η καλύτερη άσκηση άλλωστε είναι αυτή που θα ήθελε κανείς να κάνει καθημερινά γιατί του αρέσει. Αν μάλιστα πρόκειται για ομάδα χορού, είναι μια πρόσκληση για έξοδο και προτρέπει σε πιο συνεπείς συναντήσεις.

Οι πιο δειλοί μπορούν να ξεκινήσουν χορό στο σπίτι βλέποντας εκπαιδευτικά βίντεο. Ακόμα και τα άτομα με περιορισμούς στην κινητικότητα μπορούν να χορέψουν με το επάνω ή το κάτω μέρος του σώματος. Υπάρχουν επίσης πισίνες που διαθέτουν προγράμματα χορού στο νερό.

Ο χορός ταιριάζει σε οποιαδήποτε ηλικία. Παιδιά, νέους και μεγαλύτερους. Οικογένεια και φίλους. Διασκέδαση και ισχυροποίηση των ανθρώπινων σχέσεων.

Δεν υπάρχει χρόνος; Υπάρχει λύση. Μικρότερης διάρκειας χορός. Άλλωστε είναι πιο αποτελεσματικά για την υγεία τα 6 δεκάλεπτα άσκησης από τη συνεχή άσκηση της μίας ώρας.

Αφήστε το ρυθμό να σας παρασύρει.

Ο χορός χτίζει δύναμη, ισορροπία και συντονισμό. Βοηθάει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και άλλων δεικτών υγείας της καρδιάς και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ως μορφή σωματικής δραστηριότητας που ενσωματώνει την άσκηση, την ψυχαγωγία και την κοινωνικότητα, ο χορός είναι ένα ευχάριστο κίνητρο για εκείνους που χρειάζονται ενθάρρυνση για να ξεκολλήσουν από τον καναπέ τους και να γυμναστούν.

Οι προσδοκίες για την απώλεια βάρους είναι ανυπόμονες. Ωστόσο όταν ο στόχος δεν προκαλεί στέρηση αλλά δίνει χαρά, το αποτέλεσμα πάντα είναι ικανοποιητικό. Ο χορός καίει περίπου 300 θερμίδες την ώρα, οπότε χρειάζονται περίπου 12 ώρες για να χάσει κανείς ένα κιλό. Γιατί σας κυνηγάει κανείς; Η συνέπεια είναι το κλειδί.

Διασκεδάστε το! Χορέψτε, περπατείστε, πιείτε παραπάνω νερό, σταματήστε το βραδινό τσιμπολόγημα και φάτε πιο υγιεινά, δηλαδή περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα τηγανητά και επεξεργασμένες τροφές.

 

Πηγή: Julie Stewart. Do Your Patients Hate Exercise? Suggest They Do This Instead. Medscape 2024.