16-05-2013

Ραδιενεργά Βακτήρια Θεραπεύουν Αποτελεσματικά Τον Καρκίνο Του Παγκρέατος

Ραδιενεργά Βακτήρια Θεραπεύουν Αποτελεσματικά Τον Καρκίνο Του Παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση μορφές καρκίνου. Χαρακτηριστικά, μόνο ένα 4% των ασθενών με αυτή τη μορφή καρκίνου έχει προσδόκιμο επιβίωσης τα 5 έτη λόγω της αυξημένης δυναμικής της νόσου αυτής για μεταστάσεις ενώ τα νέα περιστατικά και οι θάνατοι αγγίζουν τους 40.000 το χρόνο.

Μεταξύ πολλών προσπαθειών για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της μορφής καρκίνου, ερευνητική ομάδα του California Pacific Medical Center Research Institute ανακάλυψε ένα νέο τρόπο προσέγγισης για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. Σε μία μελέτη σε ποντίκια, τα οποία έφεραν ανθρώπινους όγκους, χρησιμοποίησαν γενετικά μεταλλαγμένα βακτήρια για να μεταφέρουν ακτινοβολία απευθείας στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι όγκοι χωρίς να επηρεάζονται οι υγιείς ιστοί ενώ ο αριθμός των εξαπλωθέντων καρκινικών κυττάρων στο σώμα των ποντικιών μειώθηκε μέχρι και κατά 90%.

Ο μικροοργανισμός που χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές ήταν το βακτήριο Listeria monocytogenes το οποίο έχει την ιδιότητα να εισέρχεται στο εσωτερικό των μακροφάγων (κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος). Λόγω αυτής της ιδιότητας κάποιοι ερευνητές χρησιμοποιούσαν εξασθενημένα στελέχη του βακτηρίου εισάγοντας παράλληλα και DNA από καρκινικά κύτταρα των υπαρχόντων όγκων για να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά αυτά κύτταρα τα οποία σε άλλη περίπτωση θα περνούσαν απαρατήρητα.

Το 2009, ως μέρος αυτής της προσπάθειας, η ανοσολόγος Claudia Gravekamp από το California Pacific Medical Center Research Institute παρατήρησε ότι χορηγώντας ένα εμβόλιο με εξασθενημένο Listeria σε ποντίκια όχι μόνο ευαισθητοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά σκότωνε και απευθείας τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζεται ο υγιής ιστός. Μετά την παρατήρηση αυτή, η Gravekamp μαζί με την ακτινοβιολόγο Ekaterina Dadachova του Albert Einstein College of Medicine (Νέα Υόρκη) τροποποίησαν Listeria ώστε να μεταφέρει ραδιενεργό ρένιο-188 και το προσκόλλησαν σε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Μέσα σε 16 ημέρες ενέχυσαν σε ποντίκια με καρκίνο του παγκρέατος τα ραδιενεργά Listeria και ο αριθμός των μεταστατικών κυττάρων μειώθηκε κατά 90% σε σχέση με τα ποντίκια στα οποία έγινε έγχυση φυσιολογικού ορού. Μόνο του το Listeria μείωσε τα μεταστατικά κύτταρα κατά 50%. Όσον αφορά στον όγκο, η μείωση που σημειώθηκε μόνο με το Listeria ήταν 20% ενώ ο συνδυασμός του με ραδιενεργό ισότοπο μείωσε τον όγκο κατά 64% σε σχέση με τα ποντίκια που έλαβαν φυσιολογικό ορό.

Οι ερευνητές προσδοκούν να χρησιμοποιήσουν την προσέγγιση αυτή ως θεραπεία δεύτερης γραμμής η οποία θα ακολουθεί τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία. Τονίζουν επίσης ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ποσοστό επιτυχίας 100% αν χρησιμοποιηθούν ισότοπα με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

 

Πηγές:

1. Norton E. (2013). "Radioactive Microbes Nuke Tumor Cells". Wired Magazine
http://www.wired.com/wiredscience/2013/04/radioactive-microbes/

2. W. Quispe-Tintayaa, D. Chandra, A. Jahangira, M. Harris, A. Casadevalla, E. Dadachova, C.
Gravekamp, "Nontoxic radioactive Listeriaat is a highly effective therapy against metastatic
pancreatic cancer", PNAS, 2009
http://www.pnas.org/content/early/2013/04/17/1211287110