20-01-2024

Ο ρυθμός οστικής εναλλαγής πριν από τη θεραπεία με Αλενδρονάτη δεν επηρεάζει την ανταπόκρισή της στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση. Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής, Υπεύθυνος Κέντρου Οστεοπόρωσης Ερρίκος

Ο ρυθμός οστικής εναλλαγής πριν από τη θεραπεία με Αλενδρονάτη δεν επηρεάζει την ανταπόκρισή της στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής, Υπεύθυνος Κέντρου Οστεοπόρωσης Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com )

 

Η κύρια επίδραση των αντι-οστεολυτικών παραγόντων όπως τα διφωσφονικά είναι η μείωση της οστικής απορρόφησης με επακόλουθη μείωση της οστικής εναλλαγής (bone turnover).

Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε την επίδραση του ρυθμού της οστικής εναλλαγής κατά την έναρξη της θεραπείας με Αλενδρονάτη (ALN) δείχνοντας ότι η μείωση των τιμών των ιστομορφομετρικών παραμέτρων και των βιοχημικών δεικτών της οστικής εναλλαγής μετά τη χορήγηση ALN ήταν ανεξάρτητες από τις αρχικές τιμές τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 90 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε βιοψία λαγόνιου οστού πριν και μετά από 6 (οι 44) ή 12 (οι 46) μήνες θεραπείας με ALN (70 mg/εβδομάδα), οι οποίες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες βάσει των δεδομένων της βιοψίας κατά την έναρξη της θεραπείας.

Οι δυναμικές παράμετροι που εξετάστηκαν ως δείκτες σχηματισμού οστού και οστικής εναλλαγής ήταν η επιφάνεια επιμετάλλωσης (MS/BS; %), ο ρυθμός οστικού σχηματισμού (BFR/BS; μm3/μm2/d) και η συχνότητα ενεργοποίησης (Ac.f; /yr).

Οι βιοχημικοί δείκτες οστικού σχηματισμού και απορρόφησης Προκολλαγόνο τύπου 1 (PINP) και CTx τελοπεπτίδια ορού αξιολογήθηκαν επίσης πριν από τη θεραπεία και μετά από 3, 6 και 12 μήνες.

Αποτελέσματα: Κατά την έναρξη, τα MS/BS και Ac.f ήταν διαφορετικά μεταξύ των 4 ομάδων, αντίθετα το CTX και το P1NP δεν διέφεραν. Μετά τη θεραπεία με ALN, το μέγεθος των μειώσεων των MS/BS, Ac.f, sCTX και sP1NP ήταν παρόμοιο και στις 4 ομάδες. Δηλαδή η ποσοστιαία απόκριση στην ALN ήταν ανεξάρτητη από το ρυθμό της οστικής εναλλαγής κατά την έναρξη της θεραπείας.

 

Πηγή: P Chavassieux , J P Roux , R Chapurlat . Pre-treatment bone turnover does not influence the level of the response to alendronate in postmenopausal osteoporosis at the bone tissue level. DOI: 10.1007/s00198-023-06972-8. International Osteoporosis Foundation and Bone Health and Osteoporosis Foundation 2023.