23-11-2023

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν ή όχι μεγαλύτερη Οστεοπόρωση από τους ετεροφιλόφυλους;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (www.myoskeletiko.com).

Οι ομοφυλόφιλοι  άνδρες έχουν ή όχι μεγαλύτερη Οστεοπόρωση από τους ετεροφυλόφιλους;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (www.myoskeletiko.com).

 

Λίγο πολύ έχουν συζητηθεί πάρα πολλοί παράγοντες, φυσιολογικοί και παθολογικοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν Οστεοπόρωση στους άνδρες, μερικοί όμως σπάνια συζητιόνται για διάφορους κοινωνικούς ή άλλους λόγους.

Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε τα αποτελέσματα της γνωστής μελέτης NHANES (Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ) των ετών 2007 έως 2008, 2009 έως 2010 και 2013 έως 2014, αναζητώντας στοιχεία για το ερώτημα του τίτλου αλλά και ανάλογα ευρήματα για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Η αξιολόγηση έγινε από τα αποτελέσματα της Οστικής πυκνομετρίας τόσο της Οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης όσο και από αυτά των ισχίων με την μέθοδο DEXA.

Αξιολογήθηκαν συνολικά με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τα αποτελέσματα  53 λεσβιών, 97 αμφιφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, 103 χρόνιων ομοφυλοφίλων ανδρών και 2990 ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών. Όλοι ήταν  ενήλικες.

Παρατηρήθηκαν ανισότητες στην οστική μάζα με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε όλες τις ανατομικές θέσεις. Αυτή η επίδραση αφορούσε μόνο τις ομάδες μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων ανδρών σε στατιστική σημαντική διαφορά (p= 0,05).

Το συμπέρασμα των ερευνητών  είναι ότι  οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αλλά όχι οι γυναίκες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για Οστεοπόρωση σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους και αυτή η διαφορά είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο ζωής τους ή τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που επηρεάζουν την ζωή τους (https://doi.org/10.1002/ajhb.23534).