13-11-2023

Βλάπτει τον οργανισμό το μπλε φως των κινητών τηλεφώνων;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Βλάπτει τον οργανισμό το μπλε φως των κινητών τηλεφώνων;;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Τα τελευταία χρόνια τόσο εγώ όσο και όλη η ομάδα που συνεργαζόμαστε για την ενημέρωση των τριών ιστοτόπων (www.myoskeletiko.com, www.osteonews.gr και www.xroniosponos.gr), περνάμε ατελείωτες ώρες, μπροστά από τους υπολογιστές και από τα κινητά τηλέφωνα μας αναζητώντας νέα βιβλιογραφικά δεδομένα για την Οστεοπόρωση και τον Χρόνιο πόνο. Πάρα πολλές φορές μάλιστα έχουμε διαβάσει απόψεις ότι το μπλε φως του εκπέμπουν τα παραπάνω μηχανήματα μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Λογικό λοιπόν είναι να θέλουμε να ερευνήσουμε και αυτό το θέμα "δια του λόγου το ασφαλές".

Συμβουλές που μπορούμε να εμπιστευθούμε μέχρι σήμερα σχετικές με διάφορα ιατρικά θέματα που προκύπτουν αλλά και που υπάρχουν διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες είναι αυτές που μας δίνουν οι επιστήμονες της Cochrane Library.

H Cochrane Library είναι ένας δημόσιος οργανισμός ο οποίος εξαρτάται οικονομικά από το Αγγλικό κράτος. Σαν συνεργάτες χρησιμοποιεί τους καλύτερους ειδικούς γιατρούς σε κάποιο θέμα, απόλο τον κόσμο, για να μελετήσουν κάποια προβληματικά ιατρικά ερωτήματα. Οι γιατροί αυτοί δεν πληρώνονται και δουλεύουν μόνο για το κέφι τους και για την πρόοδο της επιστήμης. Τέτοιοι οργανισμοί, κατά την άποψη μας, είναι απαραίτητοι για την ορθή ταξινόμηση, των αταξινόμητων ιατρικών θεμάτων και όταν ανακοινώνουν τις απόψεις τους για κάποια ασαφή ιατρικά ερωτήματα  πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας.

Το μπλε φως είναι το τμήμα του φάσματος του ορατού φωτός με σχετικά μικρότερα μήκη κύματος και υψηλότερη ενέργεια από υπόλοιπο ορατό φως που κυμαίνεται φυσιολογικά από το πράσινο έως το κόκκινο τμήμα του χρωματικού φάσματος. Το φως του ήλιου είναι η κύρια φυσική πηγή μπλε φωτός. Οι τεχνητές πηγές φωτός εκπέμπουν επίσης ποικίλες ποσότητες μπλε φωτός, αν και αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι από αυτό του ηλιακού φωτός. Στον σημερινό κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία, συχνά εκτιθέμεθα σε τεχνητό φως, από πηγές όπως λαμπτήρες φθορισμού και διόδου εκπομπής φωτός (LED), οθόνες υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ψηφιακών συσκευών. Λογικό είναι για ένα τόσο κοινό θέμα να υπάρχουν ερωτήματα εάν η συνεχής έκθεση σε μπλε φως μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας αλλά και την γενική υγεία μας.

Πριν ακόμη απαντηθεί επιστημονικά το ερώτημα εάν δηλαδή το μπλε φως βλάπτει την υγεία μας, η αγορά έχει ήδη γεμίσει από γυαλιά τα οποία φιλτράρουν το μπλε φως κατά 20-25% και φυσικά κοστίζουν και περισσότερο.

Τα αποτελέσματα από μία πρόσφατη ανασκόπηση της Cochrane Library (Αύγουστος 2023) βασισμένη σε όλες τις μέχρι τότε σχετικές μελέτες δηλαδή σε 17 τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές μελέτες που αφορούσαν 619 άτομα καταλήγει:

  1. Δεν υπάρχουν σίγουρα ευρήματα ότι τα ειδικά γυαλιά για το μπλε φως είναι καλύτερα από τα κανονικά γυαλιά τουλάχιστον για μια περίοδο από 2 ώρες έως 5 ημέρες.
  2. Δεν υπάρχουν σίγουρα ευρήματα ότι τα γυαλιά για το μπλε φως επηρεάζουν θετικά την οπτική οξύτητα συγκριτικά με τα κοινά γυαλιά.
  3. Δεν υπάρχουν σίγουρα ευρήματα εάν τα μπλε γυαλιά βελτιώνουν τον ύπνο, τους πονοκεφάλους και άλλα κλινικά προβλήματα συγκριτικά με τα κανονικά γυαλιά.

Τελικά σύμφωνα με τους ερευνητές μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα επιστημονικά σίγουρο στοιχείο που να ενισχύει την άποψη ότι τα γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως είναι καλυτέρα από τα κοινά γυαλιά σε οποιοδήποτε επίπεδο (Cochrane Database of Systematic Reviews 2023, Issue 8. Art. No.: CD013244. DOI: 10.1002/14651858.CD013244.pub2. Accessed 18 August 2023).

Προτείνουν μάλιστα στους επαγγελματίες που συστήνουν αυτά τα ειδικά γυαλιά να κάνουν πρώτα μια ενδελεχή διαφορική διάγνωση από άλλες σοβαρές παθήσεις στους ασθενείς τους που παραπονούνται για τα σχετικά συμπτώματα πριν καταλήξουν ότι το μπλε φως είναι το αίτιο.