19-07-2023

Μαθήματα από τη μεγαλύτερη μελέτη για την ευτυχία. Από τον Mauricio Wajngarten, MD Ιούλιος 12, 2023

Μαθήματα από τη μεγαλύτερη μελέτη για την ευτυχία

Mauricio Wajngarten, MD

Ιούλιος 12, 2023

 

Όλοι ψάχνουμε για την ευτυχία. Αλλά πώς θα το επιτύχουμε; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι καθοριστικοί παράγοντες του;

Η Μελέτη του Χάρβαρντ για την Ανάπτυξη των Ενηλίκων μπορεί να είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη που διεξήχθη ποτέ, καθώς ακολούθησε τους συμμετέχοντες σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Η μελέτη ξεκίνησε στη Βοστώνη το 1938 και έχει ήδη καλύψει τρεις γενιές: παππούδες, γονείς και παιδιά, οι οποίοι τώρα θεωρούνται «baby boomers». Ανέλυσε περισσότερους από 2000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια 85 ετών διαχρονικής μελέτης.

Τον Ιανουάριο, ο Robert Waldinger, MD, ο σημερινός διευθυντής αυτής της απίστευτης μελέτης, δημοσίευσε το βιβλίο The Good Life: Lessons From the World's Longest Scientific Study of Happiness, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή διευθυντή της μελέτης, Marc Schulz, PhD.

Παρακολουθώντας αυτόν τον μεγάλο πληθυσμό για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες, η μελέτη αποκάλυψε τους παράγοντες που συσχετίζονται περισσότερο με την ευημερία και την ευτυχία. Εδώ, έχω συνοψίσει μερικές από τις κύριες έννοιες των συγγραφέων.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες

Οι πιο ευτυχισμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν δύο βασικούς κοινούς παράγοντες κατά τη διάρκεια των 85 ετών της: τη φροντίδα της υγείας τους και την οικοδόμηση σχέσεων αγάπης με τους άλλους.

Φαίνεται προφανές ότι η καλή υγεία είναι απαραίτητη για να ζήσετε καλά. Ωστόσο, προς έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καλές σχέσεις ήταν ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της υγείας και της ευτυχίας κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Άλλοι συγγραφείς έχουν επιβεβαιώσει αυτό το εύρημα και η έρευνα προσπάθησε να αναλύσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με αυτό το όφελος.

Η επαγγελματική επιτυχία είναι ανεπαρκής

Η επαγγελματική επιτυχία από μόνη της δεν εγγυάται την ευτυχία, ακόμα κι αν μπορεί να είναι ευχάριστη. Η μελέτη αποκάλυψε ότι εκείνοι που ήταν πιο ευτυχισμένοι δεν ήταν απομονωμένοι. Στην πραγματικότητα, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι εκτιμούσαν και καλλιεργούσαν σχέσεις. Τα επίπεδα εκπαίδευσης και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης, τα οποία τείνουν να είναι υψηλότερα μεταξύ εκείνων με υψηλότερους μισθούς, ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών (που προωθούνται συχνότερα από τη δεκαετία του 1960) και για καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Κοινωνικές δεξιότητες

Η μοναξιά είναι όλο και πιο συχνή και δημιουργεί προκλήσεις κατά την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον με τον οποίο μπορούμε να εκτονωθούμε. Ως εκ τούτου, ο Waldinger συνιστά να αξιολογήσετε πώς να προωθήσετε, να ενισχύσετε και να διευρύνετε τις σχέσεις. Αυτό το ονομάζει διατήρηση κοινωνικών συνδέσεων και, όπως και με τη φυσική κατάσταση, απαιτεί επίσης συνεχή πρακτική. Οι φιλίες και οι σχέσεις χρειάζονται τακτική δέσμευση για να μην ξεθυμάνουν. Ένα απλό τηλεφώνημα μπορεί να βοηθήσει. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που φέρνουν χαρά και ενθαρρύνουν τη συντροφικότητα, όπως ο αθλητισμός, τα χόμπι και η εθελοντική εργασία, μπορεί να διευρύνει το δίκτυο σχέσεων.

Η ευτυχία δεν είναι σταθερή

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σχεδόν πάντα τη θετική πλευρά της ζωής των ανθρώπων και προτείνουν ότι όλοι ζουν χωρίς ανησυχίες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η ζωή κανενός δεν είναι απαλλαγμένη από δυσκολίες και προκλήσεις. Οι κοινωνικές δεξιότητες συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα.

Ποτέ δεν είναι αργά για μια ανάκαμψη και για τους ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους μέσα από νέες σχέσεις και εμπειρίες. Εκείνοι που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα για τη ζωή κάνουν μεγάλο λάθος. Η μελέτη έδειξε ότι καλά πράγματα συνέβησαν σε εκείνους που είχαν παραιτηθεί από την αλλαγή της κατάστασής τους και τα καλά νέα εμφανίστηκαν όταν δεν το περίμεναν.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του να έχουμε κοινωνικές δεξιότητες και να καλλιεργούμε πάντα τις σχέσεις μας για να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο υγιείς, να ξεπεράσουμε δύσκολες στιγμές και να επιτύχουμε την ευτυχία που όλοι επιθυμούμε.

Έχουμε επιτέλους ισχυρά τεκμηριωμένα δεδομένα για να χρησιμοποιήσουμε όταν μιλάμε για ευτυχία.

Αυτό το άρθρο μεταφράστηκε από την πορτογαλική έκδοση Medscape.

Ακολουθήστε το Medscape στο Facebook,  το Twitter, το Instagram και το YouTube