11-05-2023

Ποια δίαιτα να διαλέξω;;; Εξαρτάται, εάν θέλετε να είστε μόνο πιο αδύνατη ή να ζήσετε και περισσότερο; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko.com).

Ποια δίαιτα να διαλέξω;;; Εξαρτάται, εάν θέλετε να είστε μόνο πιο αδύνατη ή να ζήσετε και περισσότερο;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko.com).

 

Στα διάφορα Ιατρικά και μη περιοδικά, στους Ιατρικούς και μη ιστότοπους, κυκλοφορούν διάφορες πρότυπες δίαιτες οι οποίες στηρίζονται και σε χορτοφαγική διατροφή κυρίως με σαλάτες ή φρούτα και άλλες μόνο χορτοφαγικές, οι οποίες προτείνονται δια πάσαν νόσο, όπως π.χ. η DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η WFPB (whole-food plant‐based) και άλλες.

Όλες αυτές οι δίαιτες έχουν κάποιους στόχους οι οποίοι σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες μπορεί να επιτευχθούν εάν κάποιος τις ακολουθήσει με υπομονή και επιμονή. Σαν παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την DASH η οποία μπορεί να βοηθήσει τους υπερτασικούς μπορεί όμως και να βοηθήσει στην απώλεια κιλών. Η WFPB μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της LDL Χοληστερίνης, στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, στην αποφυγή κάποιων ειδών καρκίνου και γενικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις και φυσικά στην απώλεια βάρους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με όποια αποκλειστικά χορτοφαγική δίαιτα.

Κατά την άποψη μου όμως η μόνη δίαιτα που μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω αλλά και εάν το άτομο είναι τυπικό στην εφαρμογή της να προκαλέσει και απώλεια κάποιων περιττών κιλών είναι η Μεσογειακή δίαιτα. Πολλές μελέτες, παλαιότερες και πρόσφατες, έδειξαν ότι η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη, να βελτιώσει τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, κάποιους καρκίνους, την Οστεοπόρωση και τελικά να αυξήσει σοβαρά το προσδόκιμο επιβίωσης. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι δεν απαγορεύει πολλά είδη τροφίμων και το άτομο έχει ποικιλία επιλογής, άρα εφαρμόζεται πιο εύκολα. Eάν μάλιστα η κυρία που την εφαρμόζει  δεν τρώει μεγάλες μερίδες αλλά μικρότερες, μικραίνοντας το μέγεθος των πιάτων, ενώ ταυτόχρονα  βελτιώνει τον τρόπο παρασκευής διαφόρων φαγητών και όλα αυτά τα συνδυάσει με 30 λεπτά ήπιου βαδίσματος καθημερινά, τότε θα επιτύχει και σημαντική απώλεια κάποιων κιλών χωρίς να ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα.

Πάντα μου αρέσει να υπενθυμίζω στις γυναίκες ασθενείς μου οι οποίες είναι υπέρβαρες και στεναχωριούνται γιαυτό χωρίς όμως να κάνουν κάποια προσπάθεια για να το αλλάξουν, παραλλάσσοντας ελαφρά αυτό που είχε πει κάποτε η γνωστή Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel: «Κάθε γυναίκα έχει τα κιλά  που της αξίζουν». Στους άνδρες ασθενείς μου οι οποίοι έχουν μεγαλώσει πιστεύοντας το ρητό «το βαρύ σίδερο σιδερώνει καλύτερα» συνηθίζω να λέω αυτό που είχε πει ένας άλλος σχεδιαστής μόδας ο Καρλ Lagerfeld: «Η δίαιτα είναι το μόνο παιχνίδι στο οποίο κερδίζεις όταν χάνεις» εννοώντας φυσικά χρόνια ζωής.

Διαβάστε και τα σχετικά άρθρα στο www.osteonews,gr στην Ενότητα : Ακατάλληλη Δίαιτα.