19-12-2022

Άλλαξε κάτι στη θεραπεία της οστεοπόρωσης τα τελευταία χρόνια; Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η ́ Ορθοπαιδικής Κλινικής, Υπεύθυνος Κέντρου Οστεοπόρωσης Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

Άλλαξε κάτι στη θεραπεία της οστεοπόρωσης τα τελευταία χρόνια;

Κων/νος Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δ/ντής Η ́ Ορθοπαιδικής Κλινικής, Υπεύθυνος Κέντρου Οστεοπόρωσης Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη η οποία εξέτασε εάν υπήρξε κάποια αλλαγή στη θεραπεία της οστεοπόρωσης μετά από πρωτογενή οστεοπορωτικά κατάγματα και ποιοι φαρμακευτικοί παράγοντες χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ από το 2011 έως το 2019.

Στη μελέτη αξιολογήθηκαν ασθενείς άνω των 65 ετών που υπέστησαν κατάγματα ευθραυστότητας από τη βάση δεδομένων PearlDiver Patient Records.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά καθώς μόνο το 8,01% των ασθενών με οστεοπορωτικά κατάγματα υποβλήθηκε σε αντιοστεοπορωτική αγωγή.

Πιο αναλυτικά θεραπεία πήρε το 6,87% των ασθενών με κάταγμα ισχίου, το 6,71% με κάταγμα άνω άκρου και το 14,38% μετά από συμπιεστικό σπονδυλικό κάταγμα.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώθηκε μια μικρή αύξηση στην αντιμετώπιση ασθενών με οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα και κατάγματα του άνω άκρου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα διφωσφονικά ήταν τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η χρήση τους αυξήθηκε, όπως και η χρήση της denosumab, ενώ μειώθηκε η χρήση της καλσιτονίνης.

Είναι βέβαιο ότι με τέτοιους ρυθμούς δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να αντιμετωπιστεί η επιδημία της οστεοπόρωσης και τα κατάγματα θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς και να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας.

Φταίει η ελλιπής ενημέρωση, η έλλειψη συστήματος καταγραφής καταγμάτων και παρακολούθησης των ασθενών, η παραπληροφόρηση των μέσων επικοινωνίας, οι περιορισμοί των ασφαλιστικών ταμείων, εμείς οι γιατροί;

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί εύλογα ότι φταίνε κυρίως οι Ορθοπαιδικοί που αντιμετωπίζουν το κάταγμα. Στις ΗΠΑ όμως με την οστεοπόρωση ασχολούνται συνήθως οι ενδοκρινολόγοι. Παραπέμπονται οι ασθενείς; Θα επισκεφθεί ο ασθενής με κάταγμα ενδοκρινολόγο; Οστεοπόρωση σημαίνει κάταγμα, πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί Ορθοπαιδικοί την οστεοπόρωση;

Όμως και στην Ελλάδα που οι Ορθοπαιδικοί αντιμετωπίζουν την Οστεοπόρωση τα νούμερα πάλι είναι πολύ χαμηλά. Οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, είτε αφορά το κράτος, είτε τις επιστημονικές εταιρείες, είτε τους γιατρούς, είναι αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπίσουν το θέμα πιο διεξοδικά.

 Πηγή: Amil R Agarwal, Jordan S Cohen, Alexis Jorgensen, Savyasachi C Thakkar, Umasuthan Srikumaran, Gregory J Golladay. Trends in anti-osteoporotic medication utilization following fragility fracture in the USA from 2011 to 2019. Osteoporos Int 2022. doi: 10.1007/s00198-022- 06622-5.