17-08-2022

Η συμμετοχή της Μελατονίνης στον Χρόνιο Πόνο. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Η συμμετοχή της Μελατονίνης στον Χρόνιο Πόνο.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης.  Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com). 

 

H  Μελατονίνη  είναι μια γνωστή νευροορμόνη  των θηλαστικών, η οποία επιδρά στην λειτουργία του εγκεφάλου, διαμέσου  των  δύο μεμβρανικών υποδοχέων της, του ΜΤ1 και του ΜΤ2, ρυθμίζοντας  σημαντικές βασικές λειτουργίες  του οργανισμού, όπως είναι  ο κιρκαδιανός ρυθμός και ο ύπνος, αλλά  και συμμετέχοντας  στην εκδήλωση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, ο πόνος και το άγχος όπως έδειξαν πειράματα σε ζώα και ανθρώπους.

Οι φαρμακολογικές  ιδιότητες της και κυρίως η ιδανική αναλογία των υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών χαρακτηριστικών τα οποία διαθέτει σαν μόρια,  της επιτρέπουν την εύκολη διέλευση της διαμέσου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού προς το εσωτερικό περιβάλλον του εγκεφάλου, όπου με απλή διάχυση, ακόμη και χωρίς την βοήθεια των μεμβρανικών υποδοχέων της,  εισέρχεται από το εξωκυτταρικό στο εσωκυτταρικό  περιβάλλον των νευρικών κυττάρων όπου εξασκεί την δράση της. Επειδή μάλιστα προκαλεί ελάχιστες ανεπιθύμητες αντιδράσεις, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού αναλγητικού φαρμάκου. 

Ερευνητές από το  Ψυχιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου  McGill's κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι ενεργοποιώντας, σε πειραματόζωα, με κάποια νέα ουσία, την UCM924, μόνο τον υποδοχέα ΜΤ2 της μελατονίνης, προκαλούσαν διέγερση των νευρώνων που καταστέλλουν τον πόνο και ταυτόχρονη καταστολή των νευρώνων που διεγείρουν τον πόνο. Η δράση της ουσίας αυτής εντοπιζόταν στην περιϋδραγωγό (periaqueductal grey) φαιά ουσία του εγκεφάλου (Lopez-Canul M., et al. 2015, doi: 10.1097/01.j.pain.0000460311.71572.5f).

Στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι η ίδια ουσία, η UCM924,  μπορούσε σε μεγαλύτερες δόσεις να θεραπεύσει και την αϋπνία, η οποία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που συνοδεύουν τον χρόνιο πόνο και μάλιστα σε ποσοστό που ξεπερνά πολλές φορές το 50% των περιπτώσεων  

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελατονίνη, η οποία κυκλοφορεί στην αγορά, δεν διαθέτει  παυσίπονη δράση διότι διεγείρει και τους δύο υποδοχείς, ΜΤ1 και ΜΤ2, οι οποίοι έχουν στην περίπτωση του πόνου αντίθετες δράσεις.

Βέβαια από την στιγμή όπου μια λαμπρή ιδέα επιβεβαιώνεται στα εργαστήρια ενός Πανεπιστημίου, μέχρι να κυκλοφορήσει σαν φάρμακο στην ανθρώπινη κοινωνία χρειάζονται το λιγότερο 10 χρόνια και κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια. Ας ελπίσουμε ότι θα ευτυχήσουμε να δούμε την μελατονίνη ή κάποιο παράγωγο της στην αγορά σαν αναλγητικό και υπναγωγό φάρμακο για τον χρόνιο  πόνο. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη υπομονή για την ώρα, ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη  για το μέλλον και και απόλαυση παρακολουθώντας την ενδιάμεση προσπάθεια.