31-07-2022

Πόνος στις αρθρώσεις και καιρικές συνθήκες! Αλλαξε κάτι;;; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Πόνος στις αρθρώσεις και καιρικές συνθήκες! Αλλαξε κάτι;;;

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Πριν μερικά χρόνια είχα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και αφού έψαξα με ένταση και διάρκεια την σχετική βιβλιογραφία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα μέχρι τότε στοιχεία μπορούσαν να συνοψισθούν στην φράση « the pain in rain is mainly in the brain ».

Προ δύο ημερών στο  Ιατρικό Blog του Πανεπιστημίου του Harvard δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του γιατρού Robert Shmerling του οποίου η θέση σαν Senior Faculty Editor του Harvard Health Publishing, εξασφαλίζει μάλλον κάποια ασφάλεια στην εγκυρότητα αυτών που γράφει και ο οποίος με βάση τρείς πρόσφατες μελέτες σχετικές με το θέμα «πόνοι στις αρθρώσεις και καιρικές συνθήκες» καταλήγει ότι ίσως θα πρέπει η άποψη την οποία είχαμε οι περισσότεροι μέχρι σήμερα να πρέπει να αλλάξει. Το κακό είναι ότι αναφέρει τις μελέτες χωρίς όμως την αντίστοιχη βιβλιογραφική παραπομπή οπότε στηριζόμαστε μόνο στα λεγόμενα του και αυτό δεν είναι και τόσο επιστημονικό.

Η πρώτη μελέτη έρχεται από την Ολλανδία και αφορά 222 άτομα με οστεοαρθρίτιδα τα συμπτώματα των οποίων οι συγγραφείς προσπάθησαν να τα συνδέσουν με διάφορες καιρικές μεταβλητές. Μετά από 2 χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ανεβαίνει η βαρομετρική πίεση και η υγρασία οι πόνοι στις αρθρώσεις των ασθενών είναι ελαφρά περισσότεροι.

Η δεύτερη μελέτη περιλάμβανε 800 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα οι οποίοι ζούσαν σε 6 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτούς οι αλλαγές του καιρού δεν τους επηρέασαν. Μόνον ο κρύος καιρός με υγρασία αύξανε τους πόνους και την δυσκαμψία τους.

Η τρίτη μελέτη αφορούσε 2600 ασθενείς με αδιευκρίνιστους πόνους στις αρθρώσεις, οι οποίοι είχαν τηλεφωνικές επαφές με τους ερευνητές. Μετά από ένα χρόνο παρακολούθηση βρέθηκε ότι πράγματι οι πόνοι ήταν μετρίως περισσότεροι όταν υπάρχει υγρασία, χαμηλή βαρομετρική πίεση και ισχυροί άνεμοι.

Φυσικά κανείς από αυτούς, όπως και άλλοι παλαιότερα ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν με παθοφυσιολογικό τρόπο αυτή την έστω και μικρή επιδείνωση (https://www.health.harvard.edu/blog/can-the-weather-really-worsen-arthritis-pain-201511208661).

Η αλήθεια είναι ότι καθημερινά στην κλινική ιατρική μας πρακτική αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον μας, συναντάμε σοβαρά άτομα τα οποία επιμένουν ότι όταν αλλάζει ο καιρός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (καλός ή κακός) έχουν περισσότερους πόνους στις αρθρώσεις. Επομένως γι αυτούς είναι η αλλαγή η οποία τους προκαλεί τους πόνους και όχι το είδος του καιρού εκτός του ότι η υγρασία είναι τις περισσότερες φορές παρούσα. Αλλά ακόμη και εάν αυτό είναι αλήθεια και πράγματι συμβαίνει, τι θα συστήσει κάποιος σε αυτούς τους ανθρώπους, να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή της Ελλάδας ή του πλανήτη χωρίς πολλές καιρικές αλλαγές και υγρασία;;; Πόσοι από αυτούς μπορούν να το πραγματοποιήσουν;;; Συνεπώς καταλήγουμε πάλι σε αδιέξοδο και όσο ένα αδιέξοδο διαρκεί, τόσο περισσότερο μοιάζει με κανονικό δρόμο (Turovski M., Ουκρανός καλλιτέχνης).