25-04-2022

Μήπως η ένεση κορτιζόνης επιδεινώνει την οστεοαρθρίτιδα; Μήπως όχι; Κων/νος Σαρόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

Μήπως η ένεση κορτιζόνης επιδεινώνει την οστεοαρθρίτιδα; Μήπως όχι;

Κων/νος Σαρόπουλος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Δ/ντής Η΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν (konsaropoulos@gmail.com)

 Οι ενέσεις κορτιζόνης είναι χρήσιμες στον έλεγχο του πόνου στην οξεία φλεγμονώδη αρθρίτιδα, κρυσταλλογενή ή αυτοάνοση, καθώς και στις κρίσεις οστεοαρθρίτιδας. Ωστόσο υπήρχε πάντα αμφιβολία μήπως οι ενδοαρθρικές αυτές εγχύσεις επηρεάζουν τον αρθρικό χόνδρο κι επιταχύνουν σε βάθος χρόνου την φθορά της άρθρωσης, παρότι μειώνουν την καταστροφική δυναμική της φλεγμονής.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatology αξιολόγησε σε πραγματικές συνθήκες τον κίνδυνο εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) στο γόνατο σε ασθενείς που έκαναν ενέσεις κορτιζόνης, ενώ παράλληλα εξετάστηκε και η έγχυση υαλουρονικού, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 5 ετών.

Για να προσδιοριστεί η αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των ενέσεων και του 5ετούς κινδύνου εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με συμπτωματική ΟΑ του γόνατος χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την κοόρτη KHOALA και η αξιολόγηση έγινε με την τεχνική της αντίστροφης πιθανότητας νόσησης. Δηλαδή η πρόοδος της ΟΑ καθορίστηκε από την αναγκαιότητα να γίνει ολική αρθροπλαστική του γόνατος ή/και την ακτινολογική επιδείνωση (βάσει της ταξινόμησης κατά Kellgren-Lawrence) ή την στένωση του μεσάρθριου διαστήματος.

Μεταξύ των 564 ασθενών με ΟΑ γόνατος που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα της μελέτης, σε 51 (9,0%) έγινε έγχυση κορτιζόνης, σε 99 (17,5%) ενέσεις υαλουρονικού, ενώ σε 414 (63,1%) δεν έγινε καμία ένεση κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν αυξήθηκε ο αριθμός των ολικών αρθροπλαστικών, ούτε επιδεινώθηκε η ακτινολογική εικόνα ή η στένωση του μεσάρθριου διαστήματος συγκρίνοντας τα γόνατα που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκείνα στα οποία έγιναν ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού σε βάθος 5ετίας, καταλήγοντας ότι οι ενδοαρθρικές αυτές εγχύσεις δεν επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της νόσου.

 

Πηγή: Latourte A, et al. Do Corticosteroids injections increase the risk of knee osteoarthritis progression over 5 years? Arthritis & Rheumatology (Hoboken, N.J.) 2022.