15-04-2022

Γάμος και Οστεοπόρωση. Παράξενη σχέση. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Γάμος και Οστεοπόρωση. Παράξενη σχέση.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

 

Η Οστεοπόρωση είναι μια πάθηση η οποία οφείλεται σε πολλά αίτια. Οταν κάποτε προσπάθησα να μετρήσω τον συνολικό αριθμό τους, αθροίστηκαν περίπου 33 διαφορετικά και περιλάμβαναν συννοσηρότητες, φαρμακευτικές θεραπείες, γονιδιακές παραλλαγές, διατροφικές συνήθειες και πολλές άλλες υποκατηγορίες. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν και άλλα για τα οποία δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η σχέση τους με την Οστεοπόρωση.

Πάντως ένα από τα περισσότερο παράξενα είναι η σχέση της νόσου με οικογενειακή κατάσταση των ασθενών και ιδιαίτερα με την συζυγική σχέση. Στην βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετά, όχι πολλά άρθρα, τα οποία δείχνουν ότι κάποιοι από τους συναδέλφους προσπάθησαν κατά καιρούς να ερευνήσουν το θέμα και τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι άνδρες οι οποίοι παντρεύτηκαν σε ηλικία γαι πρώτη φορά κάτω των 25 ετών έχουν χαμηλότερη οστική μάζα από αυτούς οι οποίοι παντρεύτηκαν μεγαλύτεροι. Οι άνδρες οι οποίοι είχαν σταθερούς γάμους χωρίς διαζύγια είχαν μεγαλύτερη οστική μάζα από άλλους οι οποίοι είχαν ιστορικό διαζυγίων ή διακοπτόμενων συχνά σχέσεων.Για κάθε χρόνο πριν από τα 25 έτη η απώλεια της SD είναι 0,07 στην οστική μάζα της Σπονδυλικής στήλης. Για τις γυναίκες όσο καλύτερη σχέση έχουν με τον άνδρα τους τόσο μεγαλύτερη οστική μάζα αποκτούν κατά την διάρκεια της ζωής τους (Ost. Int. 2014. DOI: 10.1007/s00198-013-2602-4).

Σε μία νεώτερη μελέτη αναλύθηκε η οικογενειακή κατάσταση 189.838 Δανών ανδρών και γυναικών με οστεοπορωτικά κατάγματα ηλικίας 70 ετών +- 4 έτη και συγκρίθηκε με τον ίδιο αριθμό φυσιολογικών ατόμων ανάλογης ηλικίας και βρέθηκε πράγματι ότι οι ανύπαντροι έχουν περισσότερη Οστεοπόρωση και κατάγματα από τους παντρεμένους της ίδιας ηλικίας. Η διαφορά αυτή ίσως οφείλεται στο ότι η οικονομική κατάσταση των παντρεμένων ζευγαριών ήταν καλύτερη από τους ανύπαντρους (Op. Intern. 2018. doi.org/10.1007/s00198-018-4603-9).

Πριν πολλά πολλά χρόνια (7ος αιώνας π.Χ.) ο αρχαίος φιλόσοφος Ησίοδος είχε πει: Μήτε τριηκόντων ετέων μάλα πολλ᾽ απολείπων μητ᾽ επιθείς μάλα πολλά· γάμος δε τοι ώριος ούτος. Δηλαδή «Ούτε να είσαι πολύ κάτω από τα τριάντα ούτε πολύ παραπάνω. Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για γάμο». Κάτι ίσως γνώριζε παραπάνω από εμάς για να συμπληρώσει ο Γερμανός συγγραφέας Λιχτενμπεργκ (17ος αιώνας): Ο έρωτας είναι τυφλός αλλά ο γάμος αποκαθιστά την όραση. Για να προσθέσω εγώ απ ότι φαίνεται προλαμβάνει και την Οστεοπόρωση.